Rozklad psychiatrie v Kroměříži. Lékaři hromadně podávají výpověď, vadí jim ředitel

psychiatrická nemocnice Kroměříž

Dusno v psychiatrické nemocnici v Kroměříži

Psychiatrická nemocnice v Kroměříži čelí velkému problému. Část odborného personálu je totiž nespokojena s prací ředitele, který podle nich překračuje své pravomoce. Téměř polovina primářů a lékařů kvůli tomu podala hromadnou výpověď. Situaci už několik týdnů neúspěšně řeší i ministerstvo zdravotnictví.

Ústřední postavou kauzy je ředitel psychiatrické nemocnice Pavel Polák. Do funkce nastoupil loni v únoru s cílem prosadit odborníky doporučovanou psychiatrickou reformu. Výsledek? Po 15 měsících pod ním nechce pracovat přibližně polovina primářů, lékařů a psychologů, a proto podali výpověď. „Mrzí mě to, zároveň to ale vnímám jako nátlakovou akci,“ uvedl Polák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedostatek lékařů trápí i Liberecko. Nemocní musí často na pohotovost nebo volají záchranku

Nespokojení lékaři nechtějí do rozhodnutí ministerstva zdravotnictví situaci komentovat. Pro novináře vydali pouze tiskové prohlášení. „Postupem času začal pan ředitel výrazně překračovat své manažerské pravomoce. Neodbornými zásahy a nařízeními vstupuje do léčebného procesu našich pacientů. To vše bez osobní zodpovědnosti za pacienty a léčbu. Jsme přesvědčeni, že svým přístupem k psychiatrii je už přímým ohrožením péče o pacienty,“ píše se v prohlášení.

To ale ředitel odmítá. „V žádném případě nezasahuju do léčebného procesu. Čím se cítí být ohroženi? Jsou to nové procesy, které sem do nemocnice velmi opatrně zavádíme. Oni o své kompetence nepřicházejí, zůstávají stejné,“ sdělil Polák.

Podle tvrzení nespokojených lékařů podalo výpověď 6 z 12 primářů, 3 z 8 klinických psychologů a 11 z 19 atestovaných lékařů. „Věřím, že se situace v řádu dnů uklidní, klíčové je, že není nějak ohrožena péče o pacienty, ale situaci bereme vážně a budeme se jí intenzivně zabývat,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

V pondělí bude ředitel nemocnice jednat v Praze na ministerstvu, od úterka ho pak čekají další schůzky, mimo jiné s nespokojenými lékaři.

Tagy: