Lepší vyhlídky, nebo popírání reality? Experti prozradili, kdy bude po čtyřleté krizi lépe

Komentátoři CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis a Martin Schmarcz

Kdy bude po čtyřech letech krize lépe?

Vloni bylo hodně špatně, letos se to zastavilo a příští rok bude lépe, vyslovil prognózu budoucího stavu české ekonomiky komentátor Martin Schmarz ve vysílání CNN Prima NEWS. Upozornil na to, že data Eurostatu o inflaci v evropských zemích mohou být zavádějící. To rozporoval jeho kolega Thomas Kulidakis a tvrdil, že je to strkání hlavy do písku před realitou. Názor, že by po čtyřech letech krize mělo být konečně dobře, se Schmarzem nesdílí.

Data o míře inflace v zemích EU, která v úterý zveřejnil Eurostat, jsou podle Schmarze silně chybná. „Inflace je ve skutečnosti pod pět procent, těch osm procent je proto, že minulý rok v listopadu vláda snížila ceny energií, a ceny o tři procenta klesly, to znamená deflace,“ vysvětlil. Přesto to prý neznamená, že bychom na tom byli dobře. „Můžeme se hádat, zda za to může víc Babiš, nebo Fiala. Podstatné je, že nám čtyři roky skutečně není dobře,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Do nebe volající hřích. Ekonom Sedláček vyčetl vládě, že neudělala opravdovou reformu

Loňský rok byl z posledních krizových let nejhorší kvůli poklesu reálných mezd, zmínil Schmarz. Čísla o inflaci lidem nic neříkají, ale když ceny rostly o 7,5 procenta rychleji, než rostly platy, snížila se jim životní úroveň, upřesnil. Pokles pokračoval i v polovině letoška. „Nyní jsme vrátili reálné mzdy k růstu,“ řekl. „Bude však trvat ještě celý příští rok, než si lidé všimnou, že už je lépe. Ekonomická situace se ale opravdu zlepšuje, a to objektivně.“

Kulidakis situaci tak optimisticky nevidí „Česko se za této vlády nevrátilo na úroveň před covidem, takže co lze vidět optimistického v zemi, kde před tvrdými daty strkají hlavu do písku nebo je kreativně vykládají. Ať to vláda řekne na férovku a lidé to možná pochopí lépe,“ poradil komentátor.

Výroky o nesprávnosti dat podle Kulidakise popírají realitu. Dokud se tak bude dít, nic se nezlepší, řekl ve vysílání. „Tento kreativní výklad, že si vezmu číslo a najednou si s ním začnu hrát – odčítat, přičítat, aby to sedělo lépe – připomíná situaci, kdy v minulosti vyšlo Eurostatu, že je u nás nejdražší energie,“ glosoval komentátor. Tehdy si podle něj zval premiér statistiky a konfrontoval je otázkou, proč dávají „lživému Eurostatu špatná data“.

V současné době je logické, že lidé šetří, myslí si Kulidakis. „Vždyť to je měsíc za měsícem horší a každý z nás, kdo chodí nakupovat, moc dobře ví, že data, která k nám přichází, potvrzují to, co pořád zažíváme,“ shrnul.

Tagy: