Singer: Stát je v paralýze, nevěřím ve zlepšení. Kovanda varoval před dalšími stávkami

ekonom Lukáš Kovanda a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer

Dvouciferného schodku státního rozpočtu se jen tak nedočkáme, řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. Podle něj je stát v paralýze a ke změně není vůle. Případné kroky by totiž bolely. S tím souhlasí i ekonom Lukáš Kovanda. Ten zároveň podotkl, že když si přidání vybojovali zdravotníci, mohou to zkoušet i další.

Vláda již v prvním roce svého mandátu představila projekci schodku státního rozpočtu až do roku 2025. Vždy je ale trojciferný, a to v rozmezí od 250 do 300 miliard korun. Podle bývalého guvernéra České národní banky (ČNB) Miroslava Singera se dvouciferného schodku v dohledné době nedočkáme. „Tady není poptávka, aby se rozpočet dostal do většího balancu, a to ani mezi stranami pětikoalice. My nejsme ekonomika, která musí ke svému životu mít schodek 300 miliard. Volič po tom ale nemá poptávku,“ popsal Singer v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. Dodal, že celá debata o rozpočtových úsporách se odehrává na principu, že všichni hledají, kde by mohli uspořit někomu jinému.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cena piva po Silvestru šlehne do očí, řekl ekonom. Za točené dáte mnohem více

Podle něj je nutné se na ekonomické fungování státu podívat více z manažerského hlediska. „V první řadě je třeba zastavit navyšování dalších výdajů. Vláda by se například mohla rozhodnout, že nebude projednávat žádný návrh, který navyšuje počty lidí ve státě. Pak by se mohla podívat na to, jaké dodatečné výdaje zavedla během pandemie koronaviru, a udělat revizi. Ale to by bolelo. Stát je v paralýze a moc nevěřím, že by po tom byla poptávka,“ sdělil bývalý guvernér ČNB s tím, že na dodatečné příjmy si všichni zvykli.

O tom, že by se ke změně našla politická vůle, pochybuje i ekonom Lukáš Kovanda. „Politici říkali, jak jsme v rozvratu, jak spějeme do bankrotu. Ale třeba na debatě ohledně zdravotníků je vidět, že stát peníze má, že když se zatlačí a zdravotníci pohrozí stávkami, tak je tu najednou 10 miliard,“ popsal Kovanda. Dodal, že může dojít k otevření určité Pandořiny skříňky. „Přijdou učitelé, bezpečnostní sbory, policisté, všichni ti placení ‚z eráru‘ a budou také chtít přidat. Nebo řeknou, že budou stávkovat, protože viděli, že zdravotníkům se to podařilo,“ podotkl ekonom.

Ekonomika se zpomalila i v době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek. „Tehdy jsem říkal, že to bylo v důsledku toho, co Kalousek dělal. Vláda principiálně plnila sliby a zválcovala rozpočet. Vždycky říkám, že vlády, které plní sliby, se většinou dopouští těch největších ekonomických chyb. A zdá se mi, že realita tomu odpovídá,“ sdělil Singer.

Tagy: