Lesníci si zoufají kvůli zlodějům dřeva. S růstem cen případů krádeží přibývá

Lesníci si zoufají kvůli zlodějům dřeva.

Lidé kradou dřevo

Rostoucí ceny palivového dřeva zvyšují počty krádeží v lesích. Nejvíc podle lesníků v chudších a současně hornatějších regionech. Musí proto přijímat stále nová opatření, aby zlodějům ztížili práci. Cena dřeva pro samovýrobce se u některých polesí přitom téměř nemění.

Krádeže kusů klád ze skládek musí teď lesníci řešit nejčastěji. V Olomouckém kraji je situace nejhorší na Jesenicku, kde policisté dokonce zachytili celý kamion s kradeným dřevem. „Nám bylo zcizeno asi 40 metrů krychlových čili přetížené auto. Policie vozidlo zajistila a ti lidé raději uhradili škodu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS výrobní ředitel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Robert Psota.

Nejčastěji ale kradou lidé relativně malé množství, které se vejde do vozíku za auto. Arcibiskupské lesy tak přicházejí řádově o stovky kubíků dřeva ročně. Teď po zdražování se zvyšuje i počet krádeží a lesníci musí přijímat stále nová opatření.

„Je to nárůst řádově řekněme dvojnásobný,“ doplnil Psota. „Máme zvýšený počet lidí, kteří se pohybují o víkendech po porostech a snažíme se dříví z lesa dostávat co nejdříve, aby zbytečně někde neleželo,“ popsal polesný na polesí Mírov Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Petr Skopeček.

Lesníci přitom i po zdražování těm, kteří jsou schopní si dřevo zpracovat sami, nabízejí kubický metr za stále stejnou cenu. Například v okolí Mírova od 100 do 800 korun. A už od dob Marie Terezie platí, že dřevo ležící na zemi do průměru sedmi centimetrů je zcela zdarma. Při odběru většího množství je ale nutné se s lesníky domluvit a zařídit si povolení k vjezdu do lesa.

Ti, kdo odebírají už zpracované dřevo, si kvůli extrémnímu růstu cen všeho podstatně připlatí. „Už jsme zase zvyšovali a nyní zvyšujeme už potřetí. Oproti loňsku je to určitě o 200 %,“ doplnila prodejkyně palivového dřeva Mirka Kosová. Kůrovcového dřeva navíc bude v příštích letech ubývat a jeho cena tak půjde nahoru.

Tagy:
dřevo les krádež Olomoucký kraj Olomouc krádeže okres Jeseník Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o.