Strach z nedostatku plynu: Palivové dřevo závratně zdražuje. Experti radí, jak ušetřit

Ceny palivového dřeva rostou.

Sůl nad zlato? Kdepak, aktuálně je vzácnější než cenný kov palivové dřevo. Jeho ceny vyskočily o desítky procent a prý to rozhodně není konec. Ceny žene vzhůru stále dražší elektřina a plyn. I přesto, že je konec topné sezony, prodejci hlásí až dvojnásobný zájem. A roste i cena pelet.

Patrik Sitter prodává palivové dřevo na Prachaticku. Ještě před dvěma lety nakupoval kvůli kůrovcové kalamitě velmi levně. O takových cenách si už ale může nechat jenom zdát. „Nákup je nyní snad o 500 procent dražší, než býval,“ uvedl.

Zájem o dřevo je teď prý o polovinu větší než před rokem. „Většinou se lidé bojí, že se může stát, že nebude dostatek plynu. Proto chtějí mít jistotu, že budou mít nějaké dřevo,“ vysvětlil vysoký zájem. Jeho tezi potvrzují i někteří zákazníci. „Kombinuji s plynem, ale plyn chceme odhlásit a přejít na topení dřevem,“ uvedl oslovený muž.

I kvůli většímu zájmu Patrik Sitter zdražil prodej o polovinu. A není jediný. Ani v pražské prodejně se zdražování nevyhnuli. Cena dřeva tu vyrostla o 20 procent a zdražování prý není u konce.

Panika jako při zdražování benzinu

„Například paleta bukového dřeva byla v prodeji kolem dvou tisíc korun. V dnešní době je její cena již 2 300 korun, očekáváme, že cena se bude zvyšovat na 2 500 korun. Mohlo by to být i 2 800 korun,“ přiblížil Přemysl Opletal, jednatel společnosti Zafido. U jehličnanů pak vzrostla cena za poslední rok o více než 300 korun na metr krychlový.

„Řada hypotečních úvěrů, které byly vypuštěny na trh velmi levně, vedly řadu lidí ke stavbě a rekonstrukci obydlí, což opět zvýšilo poptávku po stavebním dřevě,“ vysvětlil ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka. Zdražilo i vytápění peletami, a to oproti loňsku o 40 procent. Zatímco loni kilo pelet stálo 6 korun, teď je za téměř 10 korun.

„Zdražování pelet bych přirovnal k panice, kterou jsme zaznamenali před dvěma měsíci se zdražováním pohonných hmot. Zkrátka lidi najednou skupují a ceny se tomu přizpůsobují,“ dodal Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Nejlevnější je podle expertů využít takzvanou samotěžbu, kdy si po domluvě s majitelem lesa nařežete dřevo sami. Jeden kubík tak získáte za stovky korun. Za zpracované dřevo pak dáte už tisíce.

Tagy:
dřevo ekonomika energetika topení okres Prachatice peleta