OBRAZEM: Respekt budil ve vzduchu, teď ikonický letoun fascinuje potápěče na dně moře

Úžasné. Tak potápěč a fotograf Brett Holzer popisuje ikonický americký letoun Lockheed Martin L1011 Tristar na dně Rudého moře. Stroj, který leží v hloubce 15 až 28 metrů s ocasem letadla na nejhlubším konci, není pozůstatkem žádné letecké katastrofy. Jordánské úřady ho nechaly v roce 2019 úmyslně potopit za účelem přilákání podvodních nadšenců. A jak se zdá, tato neobvyklá atrakce funguje.

Starý model letadla Lockheed Martin L1011 Tristar se dvěma motory pod křídly a jedním mezi ocasními plochami a horní částí trupu je fascinující podívanou jak ve vzduchu, tak na dně Rudého moře. Tam bylo úmyslně umístěno po 20 letech provozu v roce 2019 s cílem podpořit potápěčskou turistiku a vytvořit umělý útes pro růst korálů.

Letadlo bylo poprvé uvedeno do provozu v 80. letech a vystřídalo hned několik portugalských aerolinek. Jeho poslední let byl se společností Luzair kolem roku 2000, poté putovalo do „leteckého důchodu“. V roce 2018 se pak stroj objevil na letišti Aqaba v Jordánsku poblíž břehu Rudého moře a místo sešrotování se ho úřady rozhodly potopit v Akabském zálivu.

Pohled dovnitř letadla

Po třech letech na dně moře jsou křídla letadla pokryta měkkými korály. Trup je porostlý obrovskými mořskými houbami, ve kterých žije velké množství mořských živočichů. „Není neobvyklé najít chobotnice, které se krmí v blízkosti korálů,“ říká Holzer.

Do vraku se profesionální potápěči mohou dostat jedněmi ze dvou dveří za kokpitem. Z trupu letadla byla před potopením vyndána prostřední sedadla, aby měli potápěči lepší přístup, ale krom toho je letadlo v překvapivě dobrém stavu, což umožňuje potápěčům plavat kolem téměř neporušeného komerčního dopravního letadla, říká fotograf.

Podvodní snímky se staly hitem na fotografově Instagramu a inspirovaly některé z jeho sledujících k návštěvě místa. Holzer však zdůrazňuje, že toto dobrodružství není pro každého. Vzhledem k velké hloubce musí být potápěči kvalifikovaní odborníci. Upozorňuje také na včasnou rezervaci, za vrakem se totiž musí jet lodí.

Tagy: