Cena bytů i hypoték rapidně roste. Brzy začne klesat poptávka, očekává Frait z ČNB

Nákup nemovitosti 2

Lidé kupují méně bytů. Během letošního prvního čtvrtletí se prodeje nových bytů propadly oproti loňsku o 50 procent. Vyplývá to z aktuálních dat developerů. Cena nemovitostí roste, hypotéky jsou dražší a bytů je málo.

Jednopokojový byt o velikosti 42 metrů čtverečních. Realitní kancelář ho prodávala za 4,2 milionu korun. Jenže kupce nemohla najít několik měsíců. Teď už byt zkouší udat jiná společnost. A ta cenu snížila o 250 tisíc korun.

Bytů bude podle odborníků v letošním roce bude přibývat. Za první letošní čtvrtletí se prodalo o 50 procent méně nových bytů v Praze, podobně se propadl prodej i jinde. Prodeje jsou nejnižší od roku 2016.

„Lonský rok byl rekordní a jisté ochlazení se očekávalo,“ řekl CNN Prima NEWS bývalý guvernér České národní banky a dnes partner KPMG Zdeněk Tůma. „Nemyslím si, že je to známka toho, že by se snižovala poptávka po nemovitostech Je to spíš způsobeno tím, že zásah České národní banky zafungoval,“ míní ředitel rezidenčních projektů PSN Marek Padevět.

Centrální banka několikrát zvyšovala základní úrokové sazby a tím výrazně zdražila úvěry. „V tuto chvíli jsou standardní hypotéky už přes pět procent, což pro určitý segment znamená popřemýšlet spíš o nájemním bydlení,“ dodává Padevět.

Trh starých bytů si vede lépe

Nejde ale jen o dražší úvěry. „Roste i jejich cena. Bytů je málo,“ řekl CNN Prima NEWS předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural. Letos si mohli Pražané koupit 3 200 nových bytů. To je o tisícovku méně než loni. A pro srovnání –⁠ před deseti lety bylo v nabídce 7 050 bytů.

Trh starých bytů je na tom o něco lépe, tam prodeje tak dramaticky dolů nešly. „Trh secondhandového bydlení funguje, stále se kupuje, stále je to pro klienty atraktivní, obzvlášť v Praze,“ vysvětluje makléř M&M Jan Martina.

Pokles zájmu by se ale mohl překlopit i ke starším bytům. „Je docela pravděpodobné, že poptávka v následujících měsících klesne, zejména z důvodu velké nejistoty, lidé budou více přemýšlet, zda to není příliš drahé, zda si udrží práci a podobně,“ dodává člen bankovní rady ČNB Jan Frait.

I přes dražší úvěry a vyšší ceny jsou nemovitosti stále číslem jedna, pokud jde o ochranu proti inflaci.

Tagy: