Vyzkoušeli si chůzi poslepu. Lidé v Ústí nad Labem se seznámili s životem nevidomých

V Ústí nad Labem se ve čtvrtek vidoucí mohli na chvíli ponořit do světa nevidoucích.

V Ústí nad Labem se vidoucí mohli na chvíli ponořit do světa nevidoucích

V Ústí nad Labem se ve čtvrtek vidoucí mohli na chvíli ponořit do světa nevidoucích. V rámci dne otevřených dveří neziskové organizace Tyfloservis si tam lidé mohli vyzkoušet například chůzi naslepo. Cílem bylo, aby pak dokázali nevidomým lépe pomoci.

Čtvrteční akce se uskutečnila při příležitosti 30. výročí založení Tyfloservisu. Součástí akce byla také chůze v podmínkách simulované slepoty centrem města. „Hůl držíte pod rukojetí jako školní tužku, leží vám na prostředníčku a levou rukou se mě chytnete nad loktem a já vám budu hlásit prostor před vámi a veškeré překážky,“ vysvětlila instruktorka rehabilitace Dana Moclová z neziskové organizace Tyfloservis reportérce CNN Prima NEWS Dominice Zelenkové.

Chůzi v simulované slepotě si totiž vyzkoušela i ona. „Za sebe mohu říct, že se cítím velmi nejistě. Mám strach, že do někoho nebo něčeho vrazím, nebo zakopnu. Zkrátka mám pocit, že nástrahy na mě číhají na každém kroku,“ řekla Zelenková.

Pomocnou ruku může podat každý

Během cesty městem může nevidomému člověku pomoci i speciální vysílač. Po zmáčknutí tlačítka se dozví, u které budovy stojí nebo který autobus přijel k zastávce. K tomu však musí být budovy i autobusy vybaveny požadovaným přijímačem. Pomocnou ruku nevidomému může podat každý z nás. Je ale potřeba držet se určitých doporučení.

„Promluvit na nevidomého člověka musíme tak, aby skutečně věděl, že mluvíme na něj. To znamená, lehce se ho dotknou a pak teprve položit otázku, jestli potřebuje pomoc a jak,“ uvedla vedoucí střediska Tyfloservisu v Ústí nad Labem Nikol Aková. Není přitom nutné mluvit příliš hlasitě. Důležité je hlavně mluvit zřetelně a srozumitelně a poté už třeba nabídnout rámě.

Tagy: