Lipavský je zelenáč a stejně slabá váha jako Kulhánek či Petříček, myslí si komentátor

Jan Lipavský

360° 2.11.2021

Pokud by Pirát Jan Lipavský získal post ministra zahraničí, pokračovali bychom v trendu posledních let, sdělil v pořadu 360° komentátor Daniel Kaiser. Ač je výřečný kandidát, byl by zelenáčem, dodal. Komentátor Petr Kolář ho označil za rozbušku a připomněl Lipavského kontroverzní přístup k Izraeli.

„Jan Lipavský je mladý člověk s dobrou výřečností. Kdyby se stal ministrem zahraničí, bude to ale pokračování trendu. Lipavský bude zelenáč,“ sdělil Kaiser ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj by šlo o dalšího ze slabých politiků v tomto resortu, jako byli Jakub Kulhánek nebo Tomáš Petříček z ČSSD.

„Lipavský je rozbuška, a to z důvodu jeho postoje k Izraeli. Takových detailů může být celá řada, a do programového prohlášení vlády se vůbec nedostanou,“ řekl k Lipavskému komentátor Petr Kolář.

Pirátská stanoviska jsou totiž v rozporu se Zemanovou podporou židovského státu. Naopak Piráti jsou spíše opatrní. Převažuje u nich podobný postoj jako u většiny států evropské sedmadvacítky. „ODS s panem europoslancem Vondrou zaujímají jiný postoj,“ připomněl Kolář v pořadu 360°.

Ačkoliv je resort zahraničí důležitý, rozhodující roli může mít premiér. „Je to důsledek Lisabonské smlouvy. Ministerstvo zahraničí ztratilo na významnosti. Má asi 30 nebo 40 procent váhy než před několika lety,“ uvedl Kaiser. Doplnil také, že někteří diplomaté z Visegrádské skupiny jsou z představy Lipavského na ministerstvu zděšeni. „Mají pocit, že bude torpédovat situaci, která za premiéra Andreje Babiše nějak fungovala,“ dodal.

„Měli bychom se od Orbána politicky distancovat. Pět let vládne v nouzovém stavu a ničí média. Teď došlo také k vyhoštění novinářů z tiskové konference. Na seznamu byla červená jména novinářů a mluvíme o člověku z Le Monde, což je prestižní francouzské médium. Nebude to náhoda. Je to o tom, jak buduje Maďarsko. Do České republiky tahá tyhle způsoby,“ řekl Lipavský ještě v předvolební debatě na CNN Prima NEWS.

Šéfové koaličních stran v úterý potvrdili, že zástupci koalice Spolu a PirSTAN budou mít v kabinetu sedm křesel. Piráti by tak měli dostat pouze tři místa, zatímco STAN čtyři. Koalice Spolu bude mít v nové vládě 11 míst i s postem premiéra.

Tagy: