Pohádka, která táhne: Na korunovaci dorazí davy turistů. Část Britů královské útraty kritizuje

Londýnské hotely, restaurace i bary se chystají na korunovaci britského krále Karla III. Tato velkolepá událost, která proběhne 6. května, totiž po covidových letech zaručuje obrovský příliv turistů. Podniky tak připravují speciální programy i menu inspirovaná slavnostním ceremoniálem.

Podle různých odhadů by mohly do Británie kvůli korunovaci přicestovat až tři miliony zahraničních turistů. Někteří z nich již dorazili, aby si slavnostní atmosféru pořádně užili – například jízdou ve svátečně nazdobeném vyhlídkovém dvoupatrovém autobusu se speciálním občerstvením.

ČTĚTE TAKÉ: Král Karel III. usedne na trůn ze 13. století. Podívejte se na zajímavosti korunovace

„Takhle mimořádnou událost zažijete jednou za život. To si nechci nechat ujít,“ řekla jedna z belgických turistek agentuře AP. „Tuto návštěvu budu mít navždy spojenou s korunovací Karla III.,“ dodala další.

Na své hosty už se těší například slavný londýnský hotel Dorchester. I když je čerstvě po rekonstrukci, výzdobou se vrátil o 70 let zpátky, kdy se slavila korunovace královny Alžběty II. Odpolední čaj hotel podává s vybranými královskými koláčky a cukrovím. „Ctíme tradici. Korunovace je taková krásná pohádka, která lidi do Londýna přímo přitahuje,“ uvedl ředitel hotelu Luca Virgilio.

V nedalekém baru si zase lidé mohou objednat korunovační koktejl. Barman jej míchá z Martini a čaje Darjeeling, který má prý Karel III. nejraději.

Tamní obchodníci doufají, že příliv turistů trochu oživí ekonomiku, která se těžce vzpamatovává z covidových omezení a energetické krize. Mnoho Britů, kteří sotva vyjdou s penězi, ale považuje výdaje na královskou rodinu za marnotratnost. Výdaje na korunovaci se odhadují na 100 milionů liber.

„Podle průzkumů podpora královské rodiny klesá. Palác byl na mínění lidí vždy velmi citlivý. Proto král nechce, aby byla korunovace zbytečně okázalá. Takže v porovnání s rokem 1953 to bude o dost skromnější,“ zmínil v rozhovoru pro agenturu AFP politolog Robert Hazell.

Možná i proto si král korunovační jídlo vybral poměrně skromně. Zatímco hostině Alžběty II. vévodilo kuře v exotické curry omáčce, symbolem letošní hostiny bude špenátový quiche.

Tagy: