Skutečná architektura jsou domy, které vydrží po staletí

Jejich umění oživuje architekturu mnohých měst od Karlových Varů až po Nitru. Navrhují moderní stavby, ale dokáží s citem zrenovovat i budovy s dlouhou historií. Profesionálové z architektonické a projekční kanceláře Loxia už se během sedmadvaceti let podepsali pod více než stovku projektů. Mnohé jsou dnes domovem pro celé rodiny, jinde se většinu času pracuje, v dalších nejmladší generace poznávají svět. Ať se jedná o hotely, školy, soukromé domy či úřednické budovy, slouží všem dlouho a dobře.

„Vášní společnosti Loxia jsou stavby, které stojí a fungují. Takové, které nejsou pouze na papíře, ale naopak stavby, které zde vydrží po staletí, protože jen tak se stává architektura opravdovou architekturou.“

LOXIA znamená latinsky křivka. Je to promyšlený tvar, který má dokonalost přímky a volnost a svobodu čáry. Křivka je matematika a logika, nesmí být náhodná, tudíž v ní musí být i řád, respekt k zákonitostem a zodpovědnost. A takto v LOXIA tvoříme, promyšleně, jasně a zodpovědně, avšak stále volně, kreativně a svobodně.

Když si člověk přečte jedno z hesel architektonické kanceláře a prohlédne si také seznam dokončených projektů, zjistí, že k dosažení svého snu má skvěle našlápnuto.

Obytné soubory

Loxia zvládne navrhnout bytové domy i celé jejich soubory. Snaží se o precizní návrhy staveb sloužících účelu, který je prověří nejlépe ze všech – totiž k samotnému životu. Ale také o citlivé zasazení do už stávající architektury s maximálním ohledem na přírodu a životní prostředí.

Rezidence Kajetánka

Jeden takový projekt z pera zkušených architektů už slouží lidem na pražském Břevnově. Bytové domy pro jednotlivce, páry i rodiny sdílejí park s nedalekou historickou usedlostí Kajetánka, která pamatuje 16. století. Původně už se zdálo, že docela zchátrá, protože náklady na její obnovu byly příliš vysoké a město si je nemohlo dovolit. Nakonec se ale způsob přece jen našel.

Kajetánka se dočká druhé šance a v jejím sousedství vyrostou citlivě navržené bytové domy. Tak zněl návrh developera a radnice kývla. „V rámci rekonstrukce byl zámeček z dispozičního hlediska zachován, dominantním prvkem je stále prostor haly a salonků po obou stranách schodiště. Budova je nyní využívána jako restaurace, v přízemí je proto kuchyně s příslušným zázemím, v patře pak administrativní blok pro vedení objektu,“ uvádějí tvůrci z Loxia.cz.

Výsledkem je nejen příjemné místo k žití, ale také zachovaný kus historie a navíc i krásný park plný zeleně. A také zdejší velmi cenná Oranžerie. I v ní se teď bydlí. „Oranžerie byla postavena v polovině 18. století a v průběhu 19. století byla přestavěna pro obytné účely. Po rekonstrukci nabízí tato budova luxusní bydlení, které poskytuje veškerý komfort a moderní vymoženosti,“ stojí na stránkách architektonické a projekční kanceláře.

Rezidence Kajetánka nabízí celkem 145 bytů ve čtyř- a pětipodlažních domech. Některé, ty s předzahrádkami, jsou dokonce vícepodlažní.

„Obytný soubor Kajetánka získal v rámci Realitního projektu 2011 několik ocenění: Cena odborné poroty za 2. umístění v České republice, Cena odborné poroty za 1. umístění v regionu Praha 6 a Cena veřejnosti v regionu Praha 6. LOXIA zajistila komplexní služby architekta a generálního projektanta od fáze změny územního plánu, architektonické studie, územního rozhodnutí, stavebního povolení a vypracování tendrové a realizační dokumentace až po autorský dozor.“

Obytných souborů má ale Loxia na svém kontě podstatně více. Zevnitř i zvenku oko nejednoho z nás potěší Chateau Troja Rezidence či Rezidence Modřanka a tak bychom mohli pokračovat ještě dál. Další obytné projekty si můžete prohlédnout v následující galerii.

Veřejné budovy

Také při těchto projektech profesionálové z kanceláře Loxia musí myslet na téměř permanentní provoz, který se navrhovaným budovám nevyhne. V zaměstnání, školách či školkách trávíme třetinu života. A podle toho musí nejen vypadat, ale především fungovat a sloužit.

Mateřská škola Mydlinky

Místo budované s ohledem na naše nejmenší. Tady se totiž i v těch nejvšednějších dnech budou dít velké věci! Děti tu budou objevovat dosud nepoznané a den po dni si tak budou blíž se světem, do něhož se narodily.

Areál budoucí Mateřské školy Mydlinky leží v pražských Modřanech. V plánu jsou čtyři třídy po osmdvaceti dětech. Chybět nebude ani kuchyně s varnou pro 160 porcí jídla denně anebo hospodářská část pro ekologickou výchovu.

„Budova je navržena v pasivním energetickém standardu. Je navrženo řešení, které využívá nejpokročilejších technologií a stavebních postupů s ohledem na životní prostředí. Využívá se orientace světových stran, izolace zeminou, zpětným získáváním tepla a řízeným větráním pomocí rekuperace. Na energetickém štítku budovy bude tedy známka A.“

Roční spotřeba energií má být oproti úspornému nízkoenergetickému standardu dokonce třetinová. Budova má být navíc zapuštěna do svahu, čímž architekti ušetřili dost prostoru pro eko-klubovnu, kde se budou dokonce chovat drobná zvířata jako králíci či slepice. Budou moct pobíhat nejen po trávníku, ale dokonce i po střeše. Chybět nebudou ani záhony, které budou děti smět společně zakládat. A samozřejmostí mají být i moderní a přitom bezpečné herní prvky, rovněž z přírodních materiálů. Rodiče jistě potěší přilehlá parkovací místa či vyvýšený zpomalovací práh pro bezpečné přecházení na blízké veřejné hřiště či k bytovým domům.

Mateřská škola Mydlinky je opět jen jedním z celé řady projektů na veřejné budovy. Další (nikoli všechny) si opět prohlédněte v galerii.

Vily

Architektonická a projekční kancelář Loxia se nevyhýbá žádné výzvě. Velkolepé soukromé bydlení je jednou z nich. Luxusní vily sloužící jako domov musí být nejen funkční a spolehlivé, ale také útulné a pohodlné.

Vila Unhošť

Vila se dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím, přičemž všechna má protínat hlavní schodiště. Architektonické řešení domu si zakládá na čistých přímých liniích kvádru. To je Vila Unhošť.

Obyvatelé vily budou mít v podzemní části stavby k dispozici garáž pro čtyři auta a motorky. V prvním nadzemním podlaží je navržen hlavní vstup se šatnou a halou. Na ně navazuje obývací pokoj s kuchyňským koutem a vstupem na zimní zahradu. Dále je samozřejmostí WC, komora a hostinský pokoj s koupelnou a terasou. Ve druhém patře mají sloužit dva pokoje, koupelna, ložnice se šatnou a pracovnou.

Nejen nové stavby, ale i osobnosti

Za 27 let své existence Loxia navrhla, projektovala a renovovala či stavěla více než sto budov či jejich souborů. Architektonická a projekční kancelář, jejímž zakladatelem je architekt Milan Veselý, si zakládá na přátelské atmosféře a týmovém duchu. Také díky tomu mohla dát vzniknout nové generaci profesionálů, kteří v oblasti architektury mohou významně přispět svými dovednostmi i talentem.

Mezi ně bez pochyby patří Jana Mastíková, z níž se stala hlavní architektka, a Michal Hendrych, jenž je dnes hlavním inženýrem studia. Za oběma stojí řada úspěšných projektů a spoustu dalších mají před sebou. Výzvy vítají s radostí. A stejně k novým úkolům přistupuje také výrobní ředitel Jiří Eichler s technickým ředitelem Janem Pyšem, kteří kancelář Loxia doprovází od samého vzniku v roce 1995. A v neposlední řadě také ekonomický ředitel Lukáš Havel.

Zmíněná pětice profesionálů tvoří hlavní sílu a hnací motor architektonické a projekční kanceláře Loxia.

Tagy: