Poslední šance si v Česku zalyžovat: Teploty se vyšplhají ke 20 °C, areály pomalu zavírají

Ilustrační foto

Konec lyžování a jaro

Hezké počasí v sobotu vytáhlo lidi ven. Někteří vyrazili možná naposledy v této sezóně na lyže. Přestože byly přes den teploty okolo 9 °C, podle lyžařů kvalitní sníh zajišťují zatím mrazivé noci. Následující týden už se ale mohou teploty vyšplhat přes den až ke 20 °C. Některé areály už proto plánují konec sezony.

Přestože noci jsou ještě mrazivé, denní teploty rostou. V sobotu se pohybovaly okolo 9 °C. V následujícím týdnu se ale mohou vyšplhat téměř ke 20 °C. To je pochopitelně špatná zpráva pro lyžaře, kteří tak mají tento víkend nejspíš poslední možnost vyrazit na sjezdovky. A tak to na sjezdovkách v sobotu pořádně žilo.

Vlivem teplého počasí sníh ze sjezdovek postupně odtává. Pokračovat v provozu budou i po tomto víkendu například v lipenském areálu nebo na Klínovci. „Sezona byla celkem příznivá. Podle předběžných informací se nám dokonce zdálo, že těch návštěvníků bylo nepatrně více než v minulosti. Možná se na lyže víc těšili. Ale přesná čísla teprve budeme znát,“ zhodnotil za středisko Zadov Petr Vondraš.

V Krkonoších pojedou v neděli naposledy v sezoně vleky v areálech Černý Důl, Velká Úpa, Svoboda nad Úpou, Prkenný Důl u Žacléře nebo Labská ve Špindlerově Mlýně. V největším českém středisku Špindlerův Mlýn, kde je na sjezdovkách od 50 do 70 centimetrů sněhu, plánují provoz do 10. dubna.

Stále jedeme na plné pecky! 😎 Ve městech už to možná vypadá jinak, ale na našich sjezdovkách stále leží luxusní...

Posted by Skiareál Klínovec on Thursday, March 17, 2022

Jaké počasí bude příští týden?

V neděli bude jasno. Nejvyšší teploty dosáhnou 8 až 12 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem kolem 3 °C. Povane čerstvý jihovýchodní vítr o síle 4 až 8 m/s, v Čechách s nárazy kolem 15 m/s a v Krušných horách kolem 25 m/s (90 km/h). Na východě území počítejme se slabým větrem.

Pondělní počasí očekávejme jasné. Nejnižší noční teploty klesnou na −1 až −5 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 9 až 13 °C.

V úterý opět počítejme s jasným počasím. Nejnižší noční teploty klesnou na 0 až −4 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 13 až 17 °C.

Středeční počasí bude jasné nebo skoro jasné. Nejnižší noční teploty dosáhnou 2 až −2 °C. Nejvyšší denní teploty se vystoupají na 15 až 19 °C.

Ve čtvrtek očekávejme jasné počasí. Nejnižší noční teploty klesnou na 3 až −1 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 15 až 19 °C.

Od pátku do neděle počítejme s jasným až polojasným počasím. Ve druhé polovině období se přechodně při zvětšené oblačnosti ojediněle objeví přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 4 až −1 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 12 až 17 °C.

Tagy: