Lyžařský ráj pro náročné, kde hlavní roli hraje příroda: Resort Wagrain-Kleinarl

Wagrain - Kleinarl je oblíbeným místem turistů i lyžařů nejen z celé Evropy.

Lyžařské středisko Wagrain-Kleinarl

Hledáte relax při lyžování, horské turistice nebo wellness v pěkném hotelu, ale zároveň se snažíte být ohleduplní k životnímu prostředí? Pak byste neměli minout rakouský lyžařský resort Wagrain - Kleinarl. Tam se místo kvantity zaměřují na kvalitu nabízených služeb a hlavně jejich udržitelnost s ohledem na region.

Vítejte v srdci rakouských Alp, v Salcbursku, v ráji lyžařů a horských turistů. Zdejší středisko Wagrain je součástí skiresortu Ski Amadé. Své klienty se snaží hýčkat po všech stránkách, počínaje lyžováním. My jsme se sem vydali díky spolupráci s cestovní agenturou Kamkam.eu.

Zdejší skiareál, který je známý tím, že je v Alpách jedním z nejbohatších na sníh, nabízí 210 kilometrů upravených sjezdovek. „Jsme uprostřed Alp. Na jednu stranu tady máme perfektní lyžařský resort, ale na druhou stranu tady jste blízko nedotčených Alp, takže když jste na lyžích a rozhlédnete se kolem, vidíte přírodu, krajinu bez přeplněných sjezdovek,“ říká manažer cestovní kanceláře, Wolfgang Wild.

Pokud patříte mezi milovníky lyžování a přesto vybavení nemáte nebo ho s sebou nechcete vozit, není to žádný problém, můžete si je tu vypůjčit. Půjčovny tu najdete všude a jsou vždy skvěle zásobené. Ať zajdete do kterékoliv, vždy dostanete to nejnovější vybavení. Nejvíce je tu samozřejmě zastoupená značka, která z Wagrainu pochází.

Luxusní a přesto eko dovolená? Ano!

Tady na vás všude dýchne přívětivost a vstřícnost, a to nejen k rodinám s dětmi. Vždy se tu snaží poskytnout vám ty nejlepší služby, ať jste spíše rekreační lyžař, nebo se chcete cítit jako závodník. „Každý rok obnovujeme veškeré naše zimní vybavení, tedy lyžáky, helmy atd. Snažíme se mít vždy ty nejnovější technologie servisu pro naše zákazníky,“ vykládá před kamerou pořadu Prima Svět Christian Huttegger, zaměstnanec zdejšího servisu.

Regeneraci po sportu pak zajistí příjemné chvíle ve wellness, prázdný žaludek zase nasytí výtečné jídlo v jakékoliv z místních restaurací, ať už v hotelu, nebo přímo u sjezdovky. Vše tady má podtext ekologie a udržitelnosti. Například nenakupují z velkoobchodních řetězců, ale od místních dodavatelů. „Velmi dbáme na regionalitu. Nakupujeme produkty od partnerů, kteří nás zásobují v regionu, a jsou z okruhu 60, 70 kilometrů od našeho zařízení. Pokud jde o naši hotelovou kuchyni, produkty, které naši hosté mohou mít v apartmánech a jedí je, vaříme v naší kuchyni. Naši dodavatelé nám vozí 2-3krát do týdne sýr, mléko, vejce z regionu Wagrain-Kleinarl,“ uvádí Andrea Wurzenrainer, manažerka hotelu HofGut, Wagrain.

Jedním z příkladů je místní alpačí farma. Lamy alpaka začal před lety Bernhard Maurer chovat nejdříve jako hobby, které nakonec krásně zapadlo do filozofie zdejšího regionu a stalo se mu obživou. Skupinka původně jen tří alpak se během 10 let rozrostla na dnes už 32-hlavé stádo. To znamená nejen slušný byznys, ale také příjemnou atrakci pro turisty.

„Z alpačí vlny vyrábíme hlavně filcové produkty, hřejivé vložky do bot, hotelové pantofle, podložky na jógu, polštáře, deky a samozřejmě pletené výrobky, jako jsou ponožky, čepice a šály,“ vyjmenovává jednotlivé produkty Bernhard Maurer, chovatel alpak ve Wagrainu.

Zářivě bílý sníh a zelená filosofie

Jako první destinace v Alpách a druhá v Evropě získal region Wagrain/Kleinarl certifikát udržitelnosti a také rakouskou environmentální značku. Začalo to ale referendem, které tato destinace uspořádala. „Zeptali jsme se zdejších lidí na budoucnost turismu v našem údolí, jak by se měl dál vyvíjet. A překvapivě, nebo možná ne tak překvapivě, nám řekli: Dost dalším turistům, teď jsme na nějakém limitu a ten, prosím, udržte. Nějak se s tím vypořádejte, nechceme víc a víc. Protože to, co vidíte kolem nás, je příroda, krajina a to je náš kapitál do budoucnosti,“ vzpomíná Wolfgang Wild.

Kamkam.eu

Exkluzivní turistický portál se zaměřením nejen na zimní a letní dovolenou v Rakousku. Pokud hledáte inspiraci k vaším cestám, neváhejte navštívit Kamkam.eu

Toho doplňuje Nicole Nell, manažerka udržitelnosti: „Myslím, že to je pro nás ideální cesta. My musíme chránit naši přírodu, náš region. Musíme se snažit dělat to, co děláme nejlépe a ne navyšovat kvantitu.“

Všichni se tady snaží uvažovat zeleně, ovšem certifikát udržitelného turismu, který zdejší region Wagrain-Kleinarl získal, obsahuje asi stovku velmi přísných kritérií, která je potřeba splnit. „Jaká je mobilita, jak je to s autobusy, vlaky, silnicemi, energiemi, jaký je sociální dopad turismu, jestli stále máme rádi turisty a podobně,“ uvádí Nicole Nell, manažerka udržitelnosti.

Zelená filozofie a ochrana zdejší přírody jsou tady zkrátka tím hlavním mottem. Ještě tu nemají vyhráno, jde o dlouhý a postupný proces. Ale jak místní sami říkají, jsou tu na dobré cestě.

Tagy: