Macrone, tvoje pasy nechceme. Evropskými městy zmítaly demonstrace proti opatřením

Tisíce lidí demonstrovaly během soboty ve Vídni, Freiburgu, ale také po celé Francii. Nelíbí se jim zpřísňování protikoronavirových opatření či zavedení covid pasů. Většina protestů se obešla bez zásahu policie. V rakouské metropoli strážci zákona proti protestujícím použili pepřový sprej a několik osob zatkli, napsala agentura APA.

V Rakousku začne od února platit očkovací povinnost. Odpůrci nařízení ve Vídni manifestují už několikátý víkend v řadě, v sobotu však byla účast nižší než při předchozích protestech.

Lidé demonstrovali na různých místech v hlavním městě, aby se následně spojili do pochodu. Podle policejních odhadů se ho účastnilo až 10 tisíc osob. Policisté zadrželi několik lidí, kteří nedodržovali platná epidemická nařízení.

Demonstrace v německém Freiburgu se podle policejního mluvčího obešla bez větších incidentů. V Braniboru nad Havolou západně od Berlína policie neohlášený protest rozpustila.

Několik protestů bylo oznámeno také v Paříži a dalších francouzských městech. Největší skupina čítající stovky lidí se sešla odpoledne na náměstí Trocadéro naproti Eiffelově věži, kam je svolal představitel extrémní pravice Florian Philippot.

Negativní test nebude uznáván

Vyprovokoval je k tomu zákon, který znemožní neočkovaným osobám starším 16 let vstup do kaváren, restaurací, kulturních a sportovních zařízení či dálkových dopravních spojů. Francouzský parlament jej schválil 16. ledna. Na rozdíl od předchozí praxe už nebude uznáván negativní test.

Demonstranti při poklidném protestu drželi transparenty se slogany vyzývajícími ke zrušení očkovacích pasů ve jménu svobody a vyslovovali se i proti vakcínám proti covidu. „Macrone, tvoje pasy nechceme,“ skandovali demonstranti na adresu francouzského prezidenta.

Ve Štrasburku se podle místních úřadů setkalo v centru města okolo 650 protestujících, na 900 jich manifestovalo v Nice na jihu země. V severofrancouzském Lille přišlo nespokojenost vyjádřit okolo 250 lidí. „Nepřestaneme, dokud nebude očkovací pas zrušen,“ vzkázal vládě z pódia jeden z demonstrantů ve Štrasburku.

Ve Francii se nyní šíří vysoce nakažlivá koronavirová varianta omikron, denně se infekce prokáže u několika stovek tisíc lidí. Počet pacientů s vážným průběhem na jednotkách intenzivní péče je ale podstatně nižší, než byl při první vlně epidemie v březnu a v dubnu 2020.

Tagy: