Ukrajina má právo se bránit, ale je čas na příměří, míní Dostálová. EU má být světovým lídrem

Poslankyně a jednička eurokandidátky ANO do eurovoleb Klára Dostálová (za ANO)

360° (149)

Ukrajina má právo se bránit a Rusko je agresor, pronesla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS lídryně kandidátky ANO do eurovoleb Klára Dostálová, která však současně zdůraznila, že je načase se bavit o příměří a mírových rozhovorech. Státy Evropské unie by podle ní měly mít tuto iniciativu více pod kontrolou a převzít roli světového lídra.

„Ukrajině pomáháme jak vojensky, tak humanitárně. Ne všechny členské země EU se připojily k muniční iniciativě. Jako Evropská unie uznáváme, že Ukrajina má právo se bránit a že Rusko je agresor,“ shrnula jednička kandidátky ANO (nestranička za ANO) v pořadu 360°.

K TÉMATU: ODS by si měla najít lepší kamarády, poukázal Peksa na extremisty. Opřel se i do Nerudové

Současně uvítala slova prezidenta Petra Pavla, který v rozhovoru pro britskou televizi Sky News uvedl, že je nutné ukončit boje a debatovat o budoucím uspořádání. „Něco takového tvrdíme již delší dobu. Je už načase se prostřednictvím světových mocností bavit o příměří a měly by začít mírové rozhovory,“ podotkla Dostálová.

Hnutí ANO podle jejích slov podpořilo všechny vládní „Lex Ukrajina“. Jednalo se také o prodloužení institutu dočasné ochrany uprchlíků před válkou, a to o rok. „Takové nastavení znamená veškerý servis v oblasti zdravotnictví nebo školství zdarma. Bylo by nejspíše lepší Ukrajince co nejrychleji začlenit do společnosti, aby pracovali a platili daně, což by prospělo státnímu rozpočtu,“ uvedla.

V otázce případných jednání o podobách míru a ukončení bojů by měly podle Dostálové hrát prim hlavně evropské státy. „Zatím to vypadá, že se čeká na výsledek amerických prezidentských voleb, což mi přijde smutné. Iniciativu by měly mít více v rukách státy EU, jelikož značné pomoci se dostává právě odtud,“ poznamenala s tím, že upíná zrak k mírové konferenci, jež by se měla konat ve Švýcarsku.

Dostálová v pořadu 360° hovořila také o Zelené dohodě pro Evropu. „Cíl je správný, jen musí být realistický. Dokument vznikal na základě Pařížské dohody, jejíž hlavním bodem je snižování emisí do roku 2050. Jenže deklarace z roku 2019 také obsahovala záruku, že tento způsob nesmí narušit konkurenceschopnost Evropy ani by se neměl výrazně dotknout kvality života. Jenže opak se stal pravdou,“ podotkla.

„Nejde jen o jednu smlouvu, leckdy se v mediálním prostoru představuje jako chiméra. Ve skutečnosti je to soubor zhruba padesáti nařízení. Proti pilíři ochrany přírody nikdo nic nemá, ale v pilíři průmyslu se skrývají problémy, na které budeme muset reagovat prostřednictvím nového složení v europarlamentu,“ dodala.

Sledujte speciální předvolební vysílání na CNN Prima NEWS. Připravujeme debaty, analýzy i exkluzivní duel Fialy s Babišem.

Některé z rozhovorů s kandidáty do Evropského parlamentu si můžete poslechnout zde:

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na muniční iniciativu se vybralo 40 miliard korun. První náboje dorazí v příštích dnech, sdělil Fiala při srazu s evropskými špičkami

Tagy:
Ukrajina Evropská unie volby Klára Dostálová příměří volby do Evropského parlamentu 360° Green Deal Zelená dohoda pro Evropu mírové rozhovory ruská invaze na Ukrajinu