Slíbili, že lockdown nebude. Teď jím chtějí trestat seniory, kritizuje Maláčová své nástupce

Divoká karta (1029)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) kritizuje zatím neexistující vládu Petra Fialy (ODS). Vadí jí slova kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který připustil, že by mohl přijít lockdown pro lidi starší 60 let, kteří dosud nejsou naočkovaní. Maláčová koalici Spolu kritizuje proto, že ve volební kampani slibovala, že žádný další lockdown nebude.

„Koalice Spolu dělala volební kampaň s tím, že nebude další lockdown. Doufám, že (Válek) tato slova vezme velmi rychle zpět, protože to nic neřeší,“ prohlásila končící šéfka resortu práce a sociálních věcí.

Podle ní je totiž stále velké množství lidí starších 60 let, kteří očkování mají v plánu. „Spousta lidí stále čeká na to, až se jim ozvou jejich praktici, a jsou to i lidé starší 60 let. Nechápu, proč by tito lidé měli být trestáni za to, že stále nedostali očkování,“ řekla ve vysílání pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS Maláčová.

Přesný počet čekajících ale neuvedla. Podle statistik ministerstva zdravotnictví není očkováno zhruba 400 tisíc seniorů, kteří zároveň patří do rizikové skupiny.

Ke kritice koalic Spolu a PirSTAN, které mají dohromady v nové Poslanecké sněmovně 108 křesel a jednají o nové vládě, se připojila i čerstvě zvolená předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. „Myslím, že nám nová a budoucí vláda ukazuje, jak vše, co slibovala, není pravda,“ řekla Konečná. Zmínila například to, že uskupení slibovala šetření, zároveň chce ale rozšířit počet místopředsedů Sněmovny a hovoří se o vzniku nových ministerstev.

Šéfce komunistů také vadí, že stejná práva jako očkovaní nemají lidé, kteří mají vysoké hodnoty protilátek po prodělání nemoci. „Mám ve svém okolí plno lidí, kteří prodělali covid. Lékaři jim doporučují, aby zatím nechodili na očkování. Chrání své zdraví, konzultují s lékaři, a místo toho, abychom jim dali šanci žít normální život, tak my je teď budeme selektovat a dělat z nich lidi druhé kategorie,“ vadí europoslankyni KSČM.

Šlachtovi vadí korupce a ministr Blažek

Kritický je směrem k nastupující vládě i předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Co teď předvádí pan Válek, není plán,“ zhodnotil lídr hnutí v pořadu Divoká karta poslance, který ještě ve vládě své místo jisté nemá. Šlachta se podivil i nad ohlášeným týmem odborníků na pandemii koronaviru, který povede epidemiolog Roman Chlíbek. Nechápe, proč v něm figurují i lidé, kteří radili končící vládě premiéra Andreje Babiše (ANO), když ji opozice tak kritizovala.

Maláčová si do možné budoucí vlády rýpla i kvůli tomu, že zatím neví, komu bude ministerstvo práce a sociálních věcí předávat. Před volbami se hovořilo, že kandidátkami na tuto pozici by mohly být Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či Olga Richterová (Piráti). Obě ale nakonec nejspíš zamíří do vedení Poslanecké sněmovny. „Prosím pětikoalici, už se shodněte, kdo bude kde sedět, abych s tou osobou mohla komunikovat,“ vyzvala nastupující kabinet končící ministryně.

Šlachta budoucí kabinet kritizuje také proto, že se zatím nezmiňuje o boji s korupcí a klientelismem. Navíc mu vadí i některá konkrétní jména. „Zatím ta jména, která se objevují, třeba Pavel Blažek (ODS) jako ministr spravedlnosti, tak to je pro mě jméno, se kterým bych si nedovedl představit spolupráci,“ zmínil šéf hnutí Přísaha, které se do Sněmovny nedostalo.

Tagy: