Malé prodejny zavírají. Vesnice bez obchodu jdou do háje, kritizují lidé z venkova

Ani dotace z kraje a obcí nespasí některé prodejny, na kterých jsou lidé z malých obcí často závislí. Například na Blanensku jich museli od nového roku zavřít hned několik. Mohou za to vysoké náklady na energie a nízké zisky.

„Chodili jsme (do obchodu) každý den, velice spokojeni jsme byli, a teď nám to chybí,“ svěřila se CNN Prima NEWS žena z Blanenska. Další doplnila, že se v prodejně sešli „lidé z dědiny a pokecali“. „Pokud není na vesnici hospoda, knihovna a obchod, jde do háje,“ myslí si oslovený muž.

Takové jsou ohlasy obyvatel Krhova, kde provozovatel musel uzavřít místní samoobsluhu. Nepomohla ani finanční výpomoc ze strany obce a kraje. „Je to prodejna s nejmenším obratem. Dotace činila devadesát tisíc, jenže to je zhruba tříměsíční mzda pro vedoucí,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS ředitel obchodního řetězce František Lžičař.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cibule nad zlato, její cena v Česku prudce roste. Je to děs, lamentují zákazníci

„Obchod v obci fungoval bez problémů více než třicet roků. Dneska je situace taková, že když je potřeba něco rychleji nakoupit, musí se zajíždět pro nákup buď do Lysic, nebo do centra Boskovic,“ uvedl starosta Krhova Václav Alexa.

Místní obyvatelé, kteří nemají možnost si autem dojet do většího města, se teď budou muset pro čerstvé potraviny vydávat do nejbližší prodejny téměř tři čtvrtě hodiny pěšky. Krhov ovšem není jediným místem, kde o svůj obchod přišli. Na Blanensku se obyvatelé museli rozloučit se samoobsluhou hned v deseti obcích.

„Důvodem je ekonomika. Prodejny mají malou výkonnost, maloobchodní obrat má spíše klesající tendenci než rostoucí a náklady rostou,“ doplnil Lžičař. Možnou alternativou jsou prodejny částečně bez personálu. Zákazníkům jsou přístupné nonstop a zatím fungují v některých městech ve zkušebním režimu.

Tagy: