Blamáž a lavírování prezidenta. S důchodovou reformou předvedl amatérismus, míní experti

Prezident Petr Pavel

360° 4.9.2023

Prezident opět dokázal, že si není jistý sám sebou, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. S šéfredaktorem Týdeníku Echo se shodl na tom, že na rozdíl od předchozích prezidentů nemá Pavel jasný názor a nesnaží se ho prosadit. Balšínek ale míní, že celá aféra ohledně pozdějšího podpisu návrhu vládní penzijní novely bude trvat jen krátce a brzy se na ni zapomene. Pavel by si ale podle něj měl vzít ponaučení.

Prezident Petr Pavel v pátek i přes výhrady podepsal návrh vládní penzijní novely, která mimo jiné zpřísňuje pravidla předčasných důchodů a upravuje řádné lednové valorizace penzí. Podle politologa Lukáše Valeše to bylo „minutu po dvanácté“. Státní rozpočet to bude stát asi čtyři miliardy korun. „Tenhle problém je zcela zanedbatelný. Prezident ale opět dokázal, že si není jistý sám sebou a že lavíruje, že chce být prezidentem všech. Sám ale tuší, že to není možné,“ řekl Valeš v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezident se chce od vlády odlišit. Nechce sdílet její nepopularitu, míní Schmarcz

Podle šéfredaktora týdeníku Echo Dalibora Balšínka si Pavel vyzkoušel politickou hru a zjistil, že na to, aby se stal politickým soupeřem zaběhnutým politikům, nemá. „Kdybychom si v této situaci představili Miloše Zemana, tak ten by řekl, ‚nepodepíšu‘ a začal by s politiky vyjednávat. Zval by si na Hrad předsedu vlády a třeba i ministra Jurečku (KDU-ČSL) a vytvářel by nějakou svoji mocenskou pozici, a na to evidentně Petr Pavel neměl,“ řekl Balšínek s tím, že je to sice malá, ale další blamáž.

S tím, že jde o blamáž, souhlasí i Valeš. „Pan prezident byl pravděpodobně vybrán svým týmem jako kandidát na prezidenta právě proto, že nemá žádný názor a že se v politice vůbec neorientuje,“ sdělil Valeš a dodal, že na rozdíl od Pavla měli Zeman, Klaus i Havel své politické názory a dokázali je sofistikovaně či méně sofistikovaně prosazovat. „Poprvé tu máme člověka, který je trošku bezradný, mohl nepodepsat, mohl vetovat nebo mohl bez problémů podepsat, ale on si nevybral žádnou z těch standardních situací,“ popsal Valeš s tím, že s hrůzou sledujeme naprostou politickou bezradnost a amatérismus.

Podle Balšínka bude celá aférka trvat jen krátce. „Jde o tři dny a v zásadě o posunutí o jeden měsíc, takže se na to relativně brzo zapomene. Pan prezident by si z toho ale měl vzít ponaučení a pouštět se do bitev, na které je připraven a na které má zbraně,“ dodal Balšínek.

Tagy: