Máme tisíc lůžek s plicní ventilací, data o nemocnicích zveřejníme, slibuje Prymula

Roman Prymula v Partii Terezie Tománkové

Ministr zdravotnictví ke kapacitám nemocnic

Ministr zdravotnictví Roman Prymula začal odpovídat veřejnosti prostřednictvím videa na svém twitterovém účtu. Jako první poslal do světa krátké vyjádření ke kapacitě nemocnic s ohledem na pandemii koronaviru a také odpověď na to, zda a kdy zveřejní data o jednotlivých nemocnicích.

„Současné počty osob, které vyžadují hospitalizaci, narůstají. My jsme rozšířili kapacitu nemocnic tak, že restrukturalizujeme lůžka. A ta celková čísla jsou samozřejmě pravdivá, to znamená, že my máme 1 000 lůžek, která mají ventilaci, a zhruba 5 500 lůžek, která mohou mít kyslíkovou terapii. Připravujeme se na to, abychom byli schopni poskytnout péči všem pacientům, kteří potřebují,“ sdělil ministr.

Data o kapacitách nemocnic v týdenních intervalech a po jednotlivých krajích

Další otázkou, kterou se rozhodl řešit, byla dostupnost dat o kapacitách jednotlivých nemocnic. Nedozvěděli jsme se ovšem žádná konkrétní čísla, zazněl jen slib, že data budou: „Data o nemocnicích jsou našim doktorům už dostupná, oni v on-line režimu vidí, jaká je kapacita v jednotlivých zdravotnických zařízeních, a dokonce dostávají v těchto chvílích informace, jakým způsobem se bude vyvíjet trend následujících 14 dnů, aby plánovali tuto kapacitu. My chceme ale tato data dát i veřejnosti, a to tak, že je budeme zveřejňovat po krajích v jednotýdenních intervalech,“ slíbil ministr.

Kdy konkrétně se dostanou lidé k první porci týdenních dat ale neuvedl.

Tagy: