Mária Kobelová: Propojila jsem lásku k hlíně a lásku ke šperku

Šperkařství je už samo o sobě zajímavým řemeslem. A autorské šperkařství je ještě nejméně o jeden stupínek výše. Mária Kobelová se mu věnuje už roky a za tu dobu dokázala spojit keramiku, zlato i stříbro v jeden funkční tvar, který dokáže vyjadřovat emoce.

„Autorské šperkařství je o pochopení konceptu, který se snažím do výrobků vložit. Výsledné dílo je pak něco jako hudební skladba,“ vysvětluje Mária. Umění jí bylo blízké už od mládí. Nejprve studovala obor design kovu a šperku. Magisterské studium pak věnovala keramice. V rámci studia vytvořila sadu nádobí na kuchařskou olympiádu, přičemž se inspirovala svatováclavskou korunou. S kolekcí pak Mária slavila obrovský úspěch. „Pomocí šperků a keramiky se vyjadřuji. Začínám konceptem – myšlenkou a tu pak zhmotňuji do křivek a do harmonie tvarů,“ dodává šperkařka.

K práci používá kromě keramiky pouze stříbro a zlato. V ateliéru cenné kovy odlévá, brousí, leští. Každý kus je originál vyrobený na zakázku a často na jeho koncepci pracuje s dalšími autory – třeba módními návrháři. „Naše spolupráce s Marií začala tak, že jsem přemýšlela, jak výrobky na Fashionweek ještě posunout a pozdvihnout,“ vysvětluje módní návrhářka Daniela Pešková.

Každý výrobek vytvořený Márií Kobelovou stráví v jejich rukách desítky hodin. Ještě déle jí leží v hlavě, než se zhmotní a narodí. „O autorské šperkařství obavy nemám, šperk má budoucnost jasnou. Jeho základem je originalita. Šperkař musí mít talent i cílevědomost. A štěstí, to je základ,“ dodává Mária.

Tagy: