Martínek po léčbě dělá pokroky. Rodina viní pojišťovnu z průtahů, ta se však hájí

Na léčbu Martínka se podařilo vybrat přes 150 milionů korun.

Pojišťovna zastavila řízení o úhradě léčby Martínka

Martínek se vzácnou genetickou chorobou, na jehož léčbu v zahraničí se ve sbírce vybralo 151 milionů korun, dělá pokroky. Stále ale není jasné, jestli se pojišťovna na jeho léčbě bude nějak podílet. Sbírka vznikla právě kvůli průtahům zdravotní pojišťovny. Rodina chlapce chce s advokátem zabojovat na ministerstvu zdravotnictví i za další pacienty proti byrokratickým postupům.

Martínek se po léčbě zotavuje doma, nyní jsou na řadě rehabilitace. Jeho stav se každým dnem zlepšuje. „Chlapci se daří velmi dobře, už pomaličku drží hlavičku,“ popsal pokroky advokát rodiny Zdeněk Joukl pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jediné klíště vám může změnit život. Které nemoci přenáší a jak se proti nim chránit?

Pojišťovna se invektivám brání a hájí se tím, že Martínek byl prý léčen ještě před jejím rozhodnutím. Původní žádost je tak teď bezpředmětná. Rodina ale může požádat o zpětné proplacení.

„Jedná se však o jiné samostatné řízení, kterému se pojišťovna bude věnovat v případě, pokud obdrží příslušnou žádost a v souladu se zákonem ji posoudí,“ vysvětlila mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Rodinu tak pravděpodobně čeká další kolo papírování s nejistým výsledkem. Otázkou ale stále zůstává, proč pojišťovna nedokázala o poskytnutí financí rozhodnout rychleji. „Dobře věděli, kdy bude zákrok proveden, a namísto, aby činili příslušné kroky, rozhodnutí zastavili,“ tvrdí právní zástupce rodiny.

Dvouletý Martínek trpí vzácným genetickým onemocněním, se kterým se potýká jen asi 120 lidí na celém světě. Kromě něj stejnou poruchou trpí v Česku ještě jedna pacientka. Nemoc ovlivňuje přenos informací z mozku do zbytku těla.

Francouzští lékaři na přelomu letošního ledna a února chlapečkovi během desetihodinové operace aplikovali do hlavy speciální lék. Zpátky do Čech se pak rodina s Martínkem vrátila v půlce února.

Rodina chce nyní bojovat dál, a to nejen doma za uzdravení svého syna, ale také na půdě resortu, kde chce na svém příkladu ukázat, jak jsou podle ní některé postupy pojišťoven vůči dětským pacientům necitlivé.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výskyt zvláštních nemocí souvisí s migrací, tvrdí lékařka Marian Koziar Vašáková. Evropské unii vyčetla podceněné testování

Tagy:
zdravotnictví léčba pojišťovna veřejná sbírka Tomáš Zatloukal Ministerstvo zdravotnictví České republiky Česká průmyslová zdravotní pojišťovna genetická choroba genová terapie Martínek Zdeněk Joukl