Prymula: Případ Martínka? Na podobné typy léčby nemáme. Varoval před skandalizací pojišťoven

Roman Prymula byl hostem pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Roman Prymula o počtu nakažených chřipkou a léčbě vzácných onemocnění

Pojišťovny nejsou schopny hradit nákladná léčení v případech vzácných onemocnění, zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula v souvislosti s případem dvouletého Martínka trpícího ojedinělou genetickou poruchou. I přes jednohlasné přání veřejnosti je podle něj nezbytné si uvědomit, že „na to ekonomicky nemáme“. Expert mimo jiné varoval před skandalizací pojišťoven.

Podobných případů, jako je Martínek, je mnohem více, ovšem do mediálního světa se dostane pouze výsek z celkového počtu, připomněl Prymula. „Všichni chceme, aby v podobných případech byla zahájena léčba co nejdříve, ale ekonomicky na to prostředky nejsou,“ konstatoval v pořadu Nový den.

ČTĚTE TAKÉ: Chřipka zastínila covid. Počet nemocných raketově roste, v jakých skupinách nejvíce?

Ohledně kritiky zdravotní pojišťovny, která Martínkovu léčbu nezaplatila, má Prymula jasno. „Nejsem příznivcem její skandalizace jen proto, že léčbu nehradila,“ nechal se slyšet.

„Nastavit mechanismus ohledně hrazení takto vzácných onemocnění je téměř nemožné. Pojišťovny by skončily s výrazně nevyrovnaným stavem financí. Musíme se držet v mantinelech rozpočtů pojišťoven,“ zdůraznil epidemiolog a dodal, že léčba případů, mezi něž spadá i chlapcova nemoc, je velmi nákladná. Zdravotní pojišťovny přitom musí mít dost peněz i na placení léčby ostatních chorob.

Malý pacient, na kterého lidé vybrali ve veřejné sbírce přes 150 milionů korun, se ve středu v nemocnici ve francouzském Montpellier podrobil operaci. Neurochirurgové během desetihodinového zákroku aplikovali chlapci za pomoci injekce do hlavy lék Upstaza. Ve čtvrtek se postupně probouzel za dohledu rodičů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ze 40 milionů dárců není žádný vhodný. Rodině čtyřleté Niny převrátila leukémie svět

Tagy: