Máte doma slepici? Postavte jí kurník!

Betonové tvarovky jsou ideálním materiálem pro založení kurníku. Práce s nimi je velmi snadná a jde rychle od ruky. Použít můžete tvárnice, které se obvykle používají na ploty, a zeď výběhu pro slepice se dá efektivně obložit dlažbou, jež se běžně pokládá na dláždění chodníků. Následující návod popisuje stavbu kurníku, který je napojen na starou hospodářskou budovu.

Začneme obložením stěn výběhu. Ty jsou tvořeny původní hospodářskou stavbou. Obkládat je budeme proto, aby stěny hezky vypadaly.

Použijeme k tomu zámkovou dlažbu, která se obvykle používá na chodníky. K založení první řady použijeme ocelový profil, který srovnáme do roviny. Od zdi ho odsadíme na osm centimetrů – právě tak silná bude totiž dlažba. Dlažbu lepíme na montážní pěnu. Vybrat si můžeme z několika barevných variant obložení. Po nalepení zhruba osmi řad práci přerušíme a necháme lepidlo pořádně vytvrdnout Obklad stěny zakončíme dřevěnými palubkami, které přiděláme na střešní latě průřezu 6×4 cm. Dřevo je důležité ošetřit kvalitní lazurou, aby vydrželo. Palubky přibíjíme hřebíky nebo k jejich uchycení použijeme konstrukční vruty.

Vytyčíme si půdorys budoucího kurníku. Ten vyhloubíme zhruba 30 cm do země. Na hlínu položíme geotextilii a výkop zasypeme štěrkem frakce 6/18 mm. Štěrk srovnáme do roviny a zhutníme. Na takto připravený podklad můžeme začít pokládat betonové tvarovky. Můžeme si vybrat jakoukoli barvu nebo velikost, kterou výrobce nabízí. První řadu tvarovek je důležité poskládat do roviny. Od přesnosti naší práce se bude následně odvíjet rychlost zdění dalších řad.

Podobně jako obklad stěn i betonové tvarovky lepíme na zdicí pěnu. V místech, kde se nám pěna vytlačí, použijeme odstraňovač pěny. Plotové tvárnice v rozích překládáme.

Při zdění druhé řady nezapomeneme vytvořit otvor, který bude slepicím sloužit pro vstup. V průběhu zdění neustále kontrolujeme rovinnost stavby, a to jak vertikální, tak i horizontální. Drobné odchylky korigujeme dřevěnými klíny. Výška základu kurníku je zhruba 50 cm. Na podlahu uvnitř základu použijeme obyčejnou zámkovou dlažbu. Ukládáme ji do zhruba čtyřcentimetrového štěrkového lože. Dlažbu usadíme a poklepeme gumovou paličkou. Pro její dělení používáme úhlovou brusku s diamantovým kotoučem. Na takto vytvořený základ přijde usadit samotná dřevěná konstrukce kurníku. Kostra stěn i podlah se skládá z KVH hranolů o průměru 80×40 mm. Z hranolů si připravíme dřevěný rastr, který zevnitř obložíme OSB deskami. Na podlahu použijeme voděodolnou překližku. Dovnitř kostry vložíme polystyren, který bude tvořit zateplení.

Rám podlahy přišroubujeme do základu kurníku pomocí hmoždinek nebo chemické kotvy. Obojí v v betonových tvarovkách skvěle drží. K podlaze následně přišroubujeme kostru stěn kurníku. Podobně jako u podlahy i stěny vyplníme polystyrenem a zevnitř přiklopíme OSB deskami. Stejně postupujeme při stavbě stropu. Krov střechy budou opět tvořit KVH hranoly, na střechu použijeme plechovou krytinu. Posledním krokem je obložení vnějších stěn kurníku. K obkladu použijeme dřevěné palubky, které na závěr ošetříme vhodným nátěrem. Výhodou takto postaveného kurníku je kromě estetické stránky i životnost – základ z plotových tvárnic je mnohem trvanlivější než založení kurníku na dřevěných kůlech. Zároveň slepicím slouží jako takzvané popeliště, v létě jim nabízí stín a ochranu před nepřízní počasí.

Tipy a triky:

Velikost stavby volete odpovídající plánovanému počtu chovaných slepic.Stejnou dlažbu, kterou jste použili pro obklad stěn, můžete použít i pro chodník, jenž povede ke kurníku.Pokud už máte z tvarovek postavený plot, volte pro základ kurníku stejný materiál.

Tagy: