Krutá léčka ukrajinských partyzánů. Zmatené Rusy vyhodila do povětří jejich vlastní mina

Ruský voják stojí u hořícího těla člena posádky tanku, který byl zabit v bojích v okolí Azovstalu v Mariupolu.

Ukrajinští partyzáni ohlásili úspěšnou akci v okupovaném Mariupolu. Podle ukrajinské správy tohoto města Rusové reagovali na falešné volání odboje a nechali se vlákat do budovy, kterou předtím zaminovala jejich vlastní armáda. Následující výbuch měl jednoho z okupantů zabít a dalšího těžce zranit.

K incidentu mělo dojít ve zničeném domě na okraji Mariupolu. Podle poradce starosty města Petra Andriusčenka ruští vojáci reagovali na zprávu, že se v této oblasti měli ukrývat zbylí bojovníci z pluku Azov. V opuštěném obydlí však na ně místo ukrajinských sil čekaly vlastní miny. Minimálně jedna z nich vybouchla, informoval list The Kyiv Independent.

„Výsledek? Jeden okupant skončil bez nohy v nemocnici v Doněcku. Další okupant už zpívá s Josifem Kobzonem (ruský zpěvák, politik a podporovatel Vladimira Putina, zemřel v roce 2018; pozn. red.),“ glosoval podle webu Newsweek jeden z ukrajinských představitelů Mariupolu. Za žertovným hovorem stáli podle všeho ukrajinští partyzáni.

Zpráva rozdmýchává pochybnosti o tom, zda mají Rusové Mariupol skutečně pod plnou kontrolou. Mariupol se stal po Chersonu druhým větším ukrajinským městem, které Rusové během invaze dobyli. Ukrajinci však okupantům nedali nic zadarmo. Fatálně obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to bez možnosti zásobování.

Ukrajinci s plukem Azov v čele čelili dennodenně ruskému bombardování, což je postupně donutilo stáhnout se až do rozsáhlého ocelářského komplexu známého jako Azovstal. Zatímco se ruská armáda směrem z jihu i východu posouvala dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žluto-modrá tečka odporu.

Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května, prakticky bez jakýchkoliv zásob – vody, potravin či munice. Během tříměsíční bitvy zemřelo ve městě přes 20 tisíc civilistů. Obrovské budou i ztráty obou armád.

Krvavá bitva měla symbolickou rovinu

V přístavním městě je nyní zničeno více než 90 procent budov. V důsledku tvrdých bojů byla většina obyvatelstva odříznuta od dodávek vody, základních potravin či léků. Nyní se zbídačené obyvatelstvo smiřuje s ruskou nadvládou. Nic jiného mu nezbývá.

Bitva o Mariupol byla ve své druhé fázi pro obě strany důležitá spíš ze symbolického hlediska. S každým dalším dnem odporu zvedali obránci v tomto městě prestiž své armády a morálku ukrajinských vojáků po celé zemi.

Pro Rusko mělo dobytí prakticky vybombardovaného Mariupolu rovněž velký význam. Moskva se po mnohých nezdarech v první fázi invaze potřebovala pochlubit jakýmkoliv výraznějším úspěchem.

Tagy: