Na zničení ruských kurníků potřebujeme silnější kalibr. Ukrajina žádá supermoderní rakety

Americkou střelu ATACMS mohou odpálit raketomety M270 nebo HIMARS.

Ukrajinci znovu vyjádřili velký zájem o americké taktické střely ATACMS, jež se pyšní dostřelem až 300 kilometrů. Experti kromě dlouhého dosahu vyzdvihují i ničivou sílu, kterou ukrajinský vojenský analytik Oleksandr Kovalenko popsal na jednoduchém příkladu. Události z posledních týdnů sice naznačují, že Ukrajina má již několik kusů zmíněných obávaných raket k dispozici, Kyjev ale zatím takové spekulace nepotvrdil.

„Nejde jen o dostřel 300 kilometrů, kvůli čemuž potřebujeme střely ATACMS,“ uvedl vojenský analytik a publicista z ukrajinského projektu Information Resistance Oleksandr Kovalenko. Přínos amerických raket následně demonstroval na příkladu jednoho z posledních ukrajinských úderů na ruské vojenské cíle v okupovaném Chersonu.

Ukrajinci ve stejnojmenné oblasti oficiálně zahájili dlouho očekávanou protiofenzivu. „V noci (z neděle na pondělí) jsme poničili kurník ruských okupantů v Chersonu. Poničili, ale nezničili. Abychom tuto budovu skutečně zdemolovali, hlavice raketové munice M142 na to nestačí. Zato ATACMS ano,“ poznamenal Kovalenko na Telegramu. K tomu přiložil následky ukrajinského útoku.

Hmotnost hlavice ATACMS je téměř třikrát větší než v případě běžné munice, což pochopitelně působí ničivější efekt. Podle Kovalenka by i dodávka 100 raket ATACMS na Ukrajinu v krátkodobém horizontu mohla významně ovlivnit rovnováhu sil na bojišti.

Střelu jsou schopny odpálit například americké salvové raketomety HIMARS, které Spojené státy dodaly na Ukrajinu nejspíš začátkem léta. Tehdy však poskytly „pouze“ klasické rakety s dostřelem kolem 80 kilometrů.

Nutno podotknout, že i tyto střely výrazně převyšují ruskou techniku. Rusové ve svém dělostřeleckém arsenálu spoléhají na salvové raketomety BM-21 Grad, jejichž maximální dostřel se odhaduje na 20 až 40 kilometrů.

Zprávy z posledního týdne naznačují, že Ukrajinci už několik kusů střely ATACMS obdrželi. Svědčit o tom má například drtivý úder na krymskou leteckou základnu Novofedorivka u města Saki z 9. srpna.

Opakované prosby kyjevské vlády by mohli kromě Spojených států vyslyšet i představitelé Turecka či Rumunska, kteří mají ATACMS rovněž k dispozici. Spekuluje se, že určitým počtem amerických taktických střel disponuje i Polsko. Kovalenko již dříve připustil, že oficiální potvrzení o předání raket ATACMS na Ukrajinu se může objevit koncem srpna nebo začátkem září.

Tagy:
válka raketa rakety Ukrajina raketomet Krym USA Rusko těžká technika střela dělostřelectvo Cherson M270 MLRS salvový raketomet HIMARS ATACMS