Matematika před Norskem: Mohou Pastrňák a spol. postoupit i v případě další blamáže?

Ačkoliv si česká reprezentace na hokejovém šampionátu ve Finsku skandální prohrou s Rakouskem lehce zavařila, stále by ji neměl minout povinný postup do čtvrtfinále. Ale už ho mohla mít po sobotě v kapse. Takto ani výhra v základní hrací době proti Norsku (utkání začíná v 19:20) ještě nezajistí slovo „hotovo“. CNN Prima NEWS vám přináší trochu matematiky před partií se severskou zemí.

Duel s Norskem neznamená automatické vítězství. Stačí si vzpomenout na nakonec poslední zlatý šampionát v roce 2010 v Německu a blamáž v poměru 2:3.

Tak či tak nelze říct před sobotním utkáním nic jiného, než že jsou Češi jasní favorité a očekává se vítězství po 60 minutách. Zvlášť poté, co tým v týdnu posílil David Pastrňák a svůj um ukázal hned v duelu s Lotyšskem (5:1).

Zde jsou různé scénáře pro pozápasové počítání šancí na postup. Výběr Kariho Jalonena po čtyřech představeních vlastní sedm bodů a ve skupině B sedí na čtvrtém místě. Tedy poslední pozici, která znamená místenku do vyřazovacích bojů.

Očekávaný scénář: Česko porazí Norsko v základní hrací době

Cokoliv jiného než tři body by bylo zklamáním. Ani jejich zisk ale kvůli zakopnutí o rakouskou překážku nepředstavuje automatické proniknutí mezi nejlepší osmičku. Stále by teoreticky národní tým mohlo předskočit Lotyšsko. Co tedy pak k jistotě reprezentace potřebuje v náročné koncovce skupinové fáze – zápasech s USA a domácím Finskem? Urvat aspoň bod.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Méně veselý scénář: Česko porazí Norsko až po prodloužení, případně na nájezdy

Ačkoliv od fiaska na MS 2010 většinou rozdával „nároďák“ Norsku příděly, v roce 2017 přišlo zaváhání – vítězství 1:0 po prodloužení. I tuto variantu tedy není radno zcela vyloučit. Pak by bylo potřeba ke stoprocentnímu postupu do čtvrtfinále vytěžit ze zápasů se Spojenými státy a Finskem tři body.

Na druhou stranu poměrně reálně by pak měli Češi figurovat v play-off, i kdyby už ze dvou závěrečných duelů odešli kompletně s prázdnou. Měli by devět bodů a od pátého Norska a šestého Lotyšska by si drželi odstup tří, respektive čtyř bodů. A oba zmíněné týmy ještě čeká těžké Švédsko, které by s největší pravděpodobností neměli obrat, byť jen o bod. Noři k tomu ještě hrají s USA.

Hodí se dodat, že při rovnosti bodů rozhodují vzájemná utkání. Takže Lotyši se před Čechy neprocpou, ani kdyby ve zbývajících skupinových kláních brali čtyři body.

A také to, že ze hry o postup už je venku Rakousko s Velkou Británií.

Alarmující scénář: Češi prohrají s Nory v „nastaveném čase“

Byl by to průšvih, ale opět by platito, že by se soupeři nacházející se za Českem museli činit. I když Norsko vyhraje v prodloužení, nebo na nájezdy, stále bude jen národnímu týmu dýchat na záda, nebude před ním. A když Lotyši porazí Velkou Británii a následně prohrají s „Tre Kronor“, budou mít stejně bodů jako mančaft kolem kapitána Romana Červenky, tím pádem budou za ním.

Každopádně aby byla všechna rizika vynulována, bude pak nutné získat z posledních dvou zápasů šest zápasů.

Tragický scénář: Češi prohrají s Norskem v základní hrací době

Tady už by žádná stoprocentní jistota neexistovala. Norsko by v případě výhry za tři body vyletělo nad Česko. To by se pak muselo činit a ideálně skolit po 60 minutách USA i Finsko. Ale stále by Norsko čistě teoreticky mohlo obrat právě Američany a také Švédy. Nicméně reálnější optikou by měly tři body Čechů z posledních dvou zápasů stále poslat „nároďák“ do čtvrtfinále. Lze si totiž pohrávat s tím, že Norsko neporazí dva giganty a Lotyšsko jednoho. Očekávaný tříbodový sběr Baltů proti Británii by stále nestačil na čtvrtou pozici.

Tagy: