Měsíční jatka na Ukrajině a absolutní rekord. Rusové za říjen ztratili 23 tisíc vojáků

Tělo zabitého ruského vojáka

Ukrajinci drtí okupanty u Avdijivky

Ruská armáda během letošního října ztratila na Ukrajině asi 23 tisíc vojáků. Vyplývá to ze zpráv ukrajinského generálního štábu a z jeho jednotlivých denních hlášení, která analyzovala redakce CNN Prima NEWS. Podle údajů kyjevského vedení tak jde o vůbec nejkrvavější měsíc pro okupanty od vypuknutí invaze. Pomyslné prvenství do té doby držel únor 2023. I když konkrétní čísla nelze nezávisle ověřit, o značných ruských ztrátách v posledních týdnech hovoří i západní analytici.

Již během druhého říjnového týdne začal ukrajinský generální štáb hlásit zvyšující se trend ruských ztrát, které denně přesahovaly hranici jednoho tisíce. Vůbec nejtragičtějším dnem pro okupanty měl být 19. říjen, kdy Ukrajinci ohlásili likvidaci 1 380 nepřátel.

Ze součtu všech říjnových dnů vychází, že ruská armáda ztratila 22 920 vojáků, což by – alespoň podle Kyjeva – pro Moskvu znamenalo nejkrvavější měsíc od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Uměl čtyři řeči, psal básně a miloval šachy aneb Tváří v tvář padlým ukrajinským vojákům

Současný trend zvyšujících se ruských ztrát bezpochyby souvisí s boji o Avdijivku. Rusové se v posledních týdnech pokouší v okolí tohoto doněckého města o rozhodující průlom, za což platí obrovskými ztrátami v oblasti těžké techniky i lidských sil.

Rekordy ukrajinské armády:

Nejvíce zneškodněných ruských vojáků za jeden měsíc

  • Říjen 2023 – 22 920
  • Únor 2023 – 21 400

Nejvíce zneškodněných ruských vojáků za jeden týden

  • Druhý týden v únoru 2023 – 6 180
  • Třetí týden v říjnu 2023 – 6 070
  • Druhý týden v říjnu 2023 – 6 000

Nejvíce zneškodněných ruských vojáků za jeden den

  • 19. října 2023 – 1 380
  • 10. února 2023 – 1 140

„Okupanti se několikrát pokusili o obklíčení Avdijivky. Naši vojáci je pokaždé zastavili a zatlačili zpět, přičemž jim způsobili bolestivé ztráty. Při těchto pokusech nepřítel přišel přinejmenším o celou brigádu,“ uvedl podle ukrajinské prezidentské kanceláře koncem minulého týdne Volodymyr Zelenskyj.

I když údaje zveřejňované Kyjevem nelze nezávisle ověřit, obrovské počty padlých zmiňuje i americký Institut pro studium války (ISW) či analytická stránka DeepState, která prostřednictvím leteckých snímků dokládá vysoké počty zničené ruské těžké techniky.

Bezpečnostní analytik Martin Svárovský nezdary okupantů před týdnem popisoval následovně: „Rusové dostávají u Avdijivky strašně naloženo. Přesto pokračují v útocích prostřednictvím lidských vln. Kolik expertů říkalo, že se poučili? Nemyslím si. V severní části kapsy u Avdijivky pokračují v nesmyslných útocích. Ztrácí desítky vozidel a stovky vojáků denně.“

Ukrajinský generální štáb rovněž v úterý oznámil, že ztráty ruských vojáků přesáhly hranici 300 tisíc. Není pochyb, že velmi značné oběti budou i na straně Ukrajiny. Ruský agresor však v tomto ohledu nevede pravidelné statistiky, jejichž trend by mohli verifikovat analytici.

Ukrajinské údaje z října 2023 jen nepatrně překonávají únor 2023, kdy Rusko mělo přijít zhruba o 21 400 mužů. Tehdy nejintenzivnější boje zuřily na území centrálního Donbasu, a to především u doněckého Bachmutu.

Tagy: