Město, které léčí už jen tím, že se v něm nadechnete. Co všechno nabízí Mariánské Lázně?

Mariánskolázeňská kolonáda

Ať už ve svém volném čase vyhledáváte historii, romantiku, relax, potřebujete podpořit zdraví a posílit tělo či snad sníte o naplnění všech zmíněných potřeb najednou, víme, kde se toho dočkáte – v Mariánských Lázních. O nevelkém a relativně mladém západočeském městě jste jistě slyšeli mockrát. Ale zažili jste ho? Už pouhé nadechnutí tady prý léčí.

Mariánské Lázně byly letos uznány šestými klimatickými lázněmi u nás. Jednoduše řečeno – léčí se tam už jen pouhým pohybem na čerstvém vzduchu. „Klimatické lázně byly posledním lázeňským statusem, který Mariánské Lázně neměly. Nyní jsou v přírodní léčbě nejkomplexnější,“ vykládá Martin Hurajčík, zdejší starosta.

Při příjezdu do města proto roztáhněte své hrudní koše a košíčky a plnými doušky ochutnávejte místní atmosféru. S pořadem Prima Česko zde sice nejsme poprvé, pořád je však co objevovat.

Na Mariánky si dopřejte dost času

Vyžití tu najdou dospělí i děti. Jedním z prvních cílů se může stát rozhledna Hamelika. Její autor Fridrich Zickler ji pojal jako romantickou zříceninu fiktivního hradu. A dostanete se k ní po červené turistické stezce. Na město z výšky sta schodů shlíží už od roku 1876 a nabízí výhled na celou lázeňskou část. Večer, když se okolí utiší, na ní můžete dokonce slyšet i zpívající fontánu.

Většina návštěvníků do Mariánek míří za odpočinkem a relaxem. Obojí se dá zařídit třeba v hotelu Falkensteiner, i tady samozřejmě dbají na možnosti zdravého pohybu. Na zahradě si lze zacvičit jógu a kdo raději trochu vzpruhy, na toho čeká venkovní vyhřívaný bazén. A velmi dobře tu znají i sílu knih, proto se tu už čtyřikrát po sobě konal festival Knižní lázně, na kterém nejen že poznáte nové příběhy, ale i jejich autory. Mezi těmi letošními byl i český básník Petr Borkovec, který má k Mariánským Lázním vztah od malička. „První, co se mi vybaví, je nějaký svět, který si jenom představuju, ale moje matka se z něj vrací zhublá, opálená a s novými slunečními brýlemi – takže se mi vybaví určitý luxus,“ vypráví český básník.

A jak je známo, nejen čtení, ale i hudba léčí. Tou vás potěší každoroční festival Falkensteiner Jazz Summert, kterému tady patří páteční večery až do konce léta.

ČTĚTE TAKÉ: Nestíháte navštívit všechny památky, které byste chtěli? Zkuste park Boheminium

Léčivé prameny, stará dobrá klasika

V okolí Mariánských Lázní najdeme více než 100 vývěrů, ve městě pak asi 40. Jeden lze ochutnat v samotném hotelu. Přezdívá se mu pramen mládí, což vypovídá mnohé. Dá se pít, můžete se v něm i vykoupat. Doporučuje se třeba k léčbě trávicího traktu, ale možnosti jeho využití jsou široké. „Koupel v Alexandřině prameni rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak,“ uvádí manažerka hotelu, Jana Gottfert-Zwink.

Pak už naše kroky mohou zamířit na kolonádu, která pramenů nabízí hned několik. „Všechny jsou nejlepší, záleží samozřejmě, s čím lidé přijeli,“ doplňuje pak starosta.

Pokud vás trápí urologické onemocnění nebo ledvinové kameny, určitě by vaše kroky měly směřovat na kolonádu ke Karolininu prameni. A při zánětlivých onemocněních močových cest můžete zvolit také Rudolfův pramen. Poslední Křížový pramen podporuje funkci zažívacího ústrojí. A ne nadarmo se mu přezdívá slaná kyselka. Na místě je proto varování: Pramen má projímavý účinek, takže pokud budete chtít pokračovat v další prohlídce města, rozhodně ho nepijte moc.

A kam v Mariánských Lázních zamířit dál? Přece na lázeňskou oplatku! Nebo třeba do zdejšího muzea či do nedalekého Slavkovského lesa k rybníku a zámečku Kladská.

Tagy: