Kryptoměnový prostor svírá strach z regulací. Ta nejtvrdší se ková v Evropské unii

Bitcoin a Evropská unie

Cryfin aktuality, 10. díl

Evropští zákonodárci schválili kontroverzní zákaz, který se týká kryptoměnových peněženek. Pokud nařízení skutečně vejde v platnost, otřese zřejmě základy světa digitálních mincí. Více o tom už v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Nakoupit kryptoměny a pak je co nejrychleji dostat pryč z burzy do vlastní peněženky. To byla až donedávna základní poučka lidí, kteří digitální mince nakupují. Jenže základní myšlenka bitcoinu a dalších kryptoměn, že člověk má stoprocentní kontrolu nad svými penězi, se možná dočká značné trhliny.

Zákonodárci Evropského parlamentu z výborů LIBE (svoboda, práva a domácí politika) a ECON (hospodářské záležitosti) totiž schválili dodatky ke své regulaci týkající se převodů aktiv. Nařízení má nakázat burzám, aby ověřovaly identitu majitelů soukromých peněženek, a to před tím, než jim bude povoleno provádět transakce.

„Obavy ze strany kryptoměnové komunity spočívají v tom, že kryptospolečnosti budou pravděpodobně muset odmítnout transakce s nehostovanými peněženkami, protože nebudou mít žádný způsob, jak ověřit svou identitu,“ vysvětlil Cryfin. Návrh nařízení budou ještě projednávat evropské orgány.

Od těžby k CBDC

V kryptoměnové komunitě všemožné regulace velmi úzkostlivě vnímají a snaží se regulátory příliš neprovokovat. I proto je v bitcoinové komunitě čím dál více v trendu udržitelná těžba, kdy lidé využívají energie ze solárních nebo větrných elektráren.

„Například těžební firma CleanSpark navýší těžební kapacitu v Západním Texasu o 200 mW. 70 procent využívané energie by nemělo mít žádnou uhlíkovou stopu a mělo by pocházet z větrných a solárních elektráren. Cleanspark se zavázal být v budoucnu uhlíkově neutrální ze sta procent,“ informoval Cryfin.

Kryptoměnám nadále rostou konkurenti v podobě CBDC (digitální měny centrálních bank). Jednou z nejvýraznějších vládních digitálních měn zřejmě bude digitální dolar. Jeho vývojáři prozatím bojovali s myšlenkou zakládat účty i běžným občanům. To se ale brzy změní. Vedle americké centrální banky se totiž do projektu naplno vloží i ministerstvo financí. Instituce chce dbát v platební síti na vysokou anonymitu a míru soukromí.

Vzestup Decentralandu

Stranou regulací se rozvíjí platforma Decentraland, která se stala zvláštním mixem kryptoměn, NFT a metaversu. Virtuální vesmír Decentraland je v současnosti nejpopulárnějším digitálním světem vůbec.

Očekává se ale, že do problematiky metaversu promluví i někdejší společnost Facebook (dnes Meta), která pro účely stavby virtuálního vesmíru naverbovala jen v Evropě tisíce lidí.

Tagy:
ekologie těžba Evropská unie Bitcoin regulace kryptoměna CBDC Cryfin digitální dolar