Meteoroložka: Nejsilnější tornádo v naší historii, i lehké předměty létají jako projektily

Meteoroložka Jana Hujsová

Rozhovor o tornádu s meteoroložkou (zdroj: CNN Prima NEWS)

Ničivé tornádo, které ve čtvrtek zasáhlo jižní Moravu, bylo podle meteoroložky Jany Hujslové, nejsilnější, které kdy zasáhlo ČR i české země vůbec. Podle aktuálních odhadů mělo na Fujitově stupnici sílu F3, což znamená rychlost 254–⁠332 km/h. Podle Hujsové je takové tornádo u nás zcela výjmečné.

Podle meteoroložky Jany Hujslové se síla tornáda nedá hodnotit zcela přesně. „Vždycky jsou to spíše takové předběžné odhady nebo odhady podle stupně škod, které vidíme,“ uvedla pro CNN Prima NEWS. Z dostupných fotografií a videí je nicméně podle ní jasné, že to tornádo bylo.

„Co se týká síly, vždycky se určuje z následků. Nedá se to změřit nebo nedá přesně určit ta síla podle rychlosti větru, protože právě v tornádech jsou rychlosti tak velké, že by to žádné měřící přístroje nepřežily,“ vysvětlila.

Odhady: Moravou se prohnalo tornádo o rychlosti přes 300 km/h

„Zatím podle těch snímků to vypadá, že to bylo tornádo F3, což je u nás bezprecedentní záležitost. Zatím známá popsaná tornáda byla F2,“ uvedla meteoroložka s odkazem na Fujitovu stupnici, která rozděluje tornáda do šesti stupňů (F0–⁠F5).

„Tornáda F0 způsobují většinou jen lehké škody. Můžou poškodit střechy nebo polámat nějaké stromy. Pak naopak kategorie F5, to jsou už tornáda ničivá. Slyšela jsem i označení boží pěst. Po F5 už nic nezůstává,“ popsala rozdíly meteoroložka.

Tornádo F3 pak už pohne i s automobily nebo kontejnery, jak bylo na záběrech ze zasažených oblastí vidět. „I ty lehčí předměty, pokud je vír unáší stokilometrovými rychlostmi, tak se stávají vlastně projektily, dělovými koulemi a ničí vše, co jim stojí v cestě,“ upozornila Hujslová a dodala: „Viděli jsme na těch záběrech, že ničí nejen vegetaci, ale mohou kromě rozbitých střech pobořit i domy.“

Tornádo jako takové u nás tak neobvyklé není, síla toho čtvrtečního byla ale překvapivá. „Tornáda jsou u nás pozorovaná. Každý rok se třeba jedno nebo dvě nahlásí, ale většinou se jedná o kategorie F0, maximálně F1. Tornádo F3, nebo to včerejší tornádo, vypadá, že je opravdu nejsilnější, které kdy Českou republiku nebo vůbec české země v historii zasáhlo,“ míní Hujslová.

Situace se uklidnila, nadále platí povodňová výstraha

Přestože záběry ničivých tornád známe především z pobřeží USA, ani v Evropě nejde o ojedinělé jevy. „Pokud se podíváme do Evropy, tak tam se samozřejmě ročně tornád objeví více (než v ČR). Většinou se hlášení pohybují od 300 do 500 tornád nebo i vodních smrští za rok,“ doplnila.

Aktuální situace už je ale podle Hujslové klidná. „Sice se teď bouřky vyskytují, ale to hlavní, co se teď děje, je dešťové pásmo, které přechází od jihozápadu přes Plzeňský kraj, střední Čechy, taky Prahu směrem k severovýchodu. Převažuje vyloženě déšť, bouřky se v tom objevují, ale nejsou vůbec tak silné jako včera,“ uklidňovala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nadále však platí výstraha před povodňovou aktivitou. „Od včerejšího dne platí výstraha před stupni povodňové aktivity na většině našeho území a ta platí až do dnešního večera. Nicméně ty bouřky byly ničivé hlavně jak těmi tornády, tak velkými kroupami,“ dodala k současné situaci s tím, že aktuálně se toky většinou pohybují pod stupni povodňové aktivity a jen několik málo z nich je na prvním stupni povodňové aktivity.

Tagy: