Mezi ruskými řidiči bují obchod s močí. Našli způsob, jak vyváznout z pokut

Ruští řidiči přišli na způsob, jak se vyhnout při silniční kontrole postihu za jízdu v opilosti nebo pod vlivem drog. Díky triku s biologickým materiálem vyváznou z kontroly bez pokuty, informuje ruský portál autonews.ru.

Žádost policistů o dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu mohou řidiči v Rusku odmítnout. Pokud se tak stane, automaticky následuje převoz ke kontrolnímu odběru krve ve zdravotnickém zařízení. To by mělo podezření z opilosti buď potvrdit, nebo vyvrátit.

Řidič ale může místo krve poskytnout vzorek moči. A to je přesně chvíle pro obcházení zákona, informuje ruský server autonews.ru. Při odběru moči je dotyčný na toaletě sám. Policista nebo lékař nemá ze zákona právo na to, aby odběru přihlížel. Hříšník zamění svůj vzorek za cizí, v němž se stopy po alkoholu či jiných omamných látkách nenajdou.

ČTĚTE TAKÉ: Autokanibalismus v Rusku: Případů rozebírání vozů na ulici přibývá. Duma chystá neotřelé řešení

Vychytaná sada

S močí, v níž se nenajdou „závadné“ látky se na ruském internetu obchoduje delší čas. Prodejci už dokonce reagují i na „slabá“ místa své nabídky. Odběrná místa už mají k dispozici mechanismy, jak ověřit, zda nabraná tekutina skutečně vyšla z těla vyšetřovaného řidiče.

Zdravotnický personál si při nejasnostech může na místě vyžádat ještě jeden odběr, měřit kyselost nebo teplotu odebraného vzorku, sdělil webu Autonews.ru Valentin Iljinov z ruského ministerstva dopravy.

Pozornosti kontrolorů většinou neunikne výskyt množství nápadně studených kontrolních vzorků. Při žádosti o další kontrolní vzorek ale dotyční řidiči odmítají s tím, že by rádi vyhověli,ale další vzorek už nejsou schopni dodat a odběr krve odmítají. Ruští zdravotníci podle Autonews.ru v takovém případě obvykle neztrácí čas s dalšími procedurami a práci si usnadní rutinním vyplněním protokolu s negativním výsledkem „studeného“ vzorku.

Obchodníci na problémy s teplotou reagují dodávkami ucelených „močových souprav“, které kromě obligátního množství biologického materiálu obsahují také jeho ohřívátko v kapesním balení. Taková sada stojí tři tisíce rublů (v přepočtu zhruba 800 korun).

Pokud se podaří falešný vzorek moči odhalit, hrozí podvodníkovi pokuta 30 tisíc rublů (v přepočtu asi 8 260 korun) a odebrání řidičského oprávnění na dva roky.

Tagy: