Michálek: Lapsy koalic nejsou pro Piráty důvodem k odchodu z vlády. Za lidi se porveme

Rozhovor s Pirátem Michálkem o krizi, vládě i kauze Dozimetr

Koaliční partnery Pirátů trápí řada problémů. Podle poslance Jakuba Michálka to ale není důvod k tomu, aby jeho strana opustila vládu. „Voličům jsme slíbili, že se za ně popereme,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. V kabinetu prý Piráti zůstanou, aby dohlédli, že se z kauz vyvodí důsledky. Krátce nato oznámil šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek, že rezignuje na funkci.

„Je namístě, abychom byli stabilní. Měli bychom se zaměřit na problémy a rychle a akčně reagovat na krizi,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Michálek. Válku, vysoké ceny energií a referendum v Evropské unii vnímá jako prioritu.

„V minulých volbách jsme šli do toho s tím, že se za lidi porveme. A když je někdo bojovník, neutíká z ringu, když je někde problém... Někdo by mohl říct průser. Má odcházet ten, kdo to způsobil,“ prohlásil dále v Novém dni.

Mlejnek rezignoval

Narážel tak na kontroverzní jmenování nového šéfa civilní rozvědky. Toho část poslanců vyzvala k jeho odchodu kvůli stykům s obviněným Redlem. Kontroverze měla být tématem i Pirátského referenda.

Petr Mlejnek krátce po odvysílání rozhovoru oznámil rezignaci na svůj post. „Měli bychom se snažit o to, že pokud někdo za něco zodpovídá, aby u sebe vyvodil zodpovědnost. Nebylo by šťastné reagovat na lapsy jiných politických stran vyhrožováním odchodem z vlády,“ sdělil jasně Pirát Michálek.

Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že na Mlejnka upozorňoval i jeho pirátský předseda Ivan Bartoš. Vzhledem k nadcházejícímu referendu měl být zatím k Mlejnkovi zdrženlivější.

Šéf klubu Pirátů Jakub Michálek později Mlejnkovo rozhodnutí ocenil. „Máme tu válku a energetickou krizi a musíme veškeré úsilí soustředit na to, abychom naši zemi tímto náročným obdobím zdárně provedli,“ napsal na Twitteru. Pomoc očekává i od opozice.

Tagy: