Lidi bez peněz, ale vláda podporuje luxus michelinských hvězd, rozčiluje se Dostálová

Martin Makovička a Klára Dostálová

Makovička a Dostálová o Michelinu

Lidi nebudou mít na to, jít do obyčejné hospůdky, a my dáváme peníze na michelinské hvězdy, rozčilovala se místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO) v pořadu Zprávy PLUS ve vysílání CNN Prima NEWS. Reagovala tak na rozhodnutí vlády zaplatit přes 50 milionů korun za zařazení do prestižního gastronomického průvodce Michelin. Gastroprůmysl je počinem kabinetu Petra Fialy (ODS) nadšen. Například majitel restaurace Vallmo Martin Makovička tvrdí, že tento krok pomůže všem oborům, od kuchařů přes švadleny až po automechaniky.

„Není na to vhodná doba,“ tvrdí Dostálová. Připomíná, že vláda vyzývá občany aby si utahovali opasek a ve Sněmovně se projednává konsolidační balíček, který podle jejích slov „likviduje v přímém přenosu i gastroprůmysl, protože se zdražuje úplně všechno, a v tu samou dobu vláda oznámí 50 milionů pro michelinského průvodce“.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda zaplatí 51 milionů korun gastroprůvodci Michelin. Děláte si prd*l? ptal se Babiš

Dostálová nechápe, jak je možné, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámí svému kolegovi  Bartošovi, který je zodpovědný za cestovní ruch, že mu sebere národní dotace, a „druhým dechem kabinet bez jakékoli analýzy schválí 51,3 milionu korun pro michelinského průvodce“.

Makovička stejně jako jeho kolegové z branže jsou z vyhlídky na zařazení do gastronomického průvodce Michelin nadšení. „Všechno se začne zlepšovat, Česku to pomůže ve všech oborech,“ uvedl Makovička. Současně tvrdí, že průvodci nejde o luxus, ale o vylepšení gastronomie.

Zařazení do prestižního průvodce se kladně projeví i v oborech, jež s gastronomií zdánlivě nesouvisejí. „Třeba švadleny, které budou šít do podniků oděvy pro kuchaře, automechanici, když si turisté půjčí auto, nebo firmy, které staví kuchyně, protože se budou určitě otevírat další restaurace,“ vyjmenovával Makovička.

Jeho kolegovi Tomáši Poppovi nepřijde ani poplatek příliš vysoký. V této souvislosti připomněl svého času kampaň na konzumaci domácích ryb, která stála kolem 130 milionů a nebyla právě nejšťastnější, sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS. Je podle něj dobře, že se zařazení bude týkat všech restaurací po celé České republice, což pomůže zážitkové turistice.

Všichni gastroodborníci se domnívají, že se zařazením do prestižního průvodce se musí dobře marketingově nakládat.

„Pokud by paní Dostálová byla na ministerstvu, tak by oněch 50 milionů na zařazení Česka do michelinského průvodce dala taky. Teď je na straně opozice, tak to využívá,“ reagoval ve vysílání CNN Prima NEWS Petr Kamberský.

Tagy: