Migrační vlna z Tuniska zasáhla Itálii. Vláda Meloniové vyhlásila nouzový stav, žádá pomoc EU

Vláda italské premiérky Georgie Meloniové tento týden vyhlásila na půl roku nouzový stav a žádá Evropskou unii o pomoc. Důvodem je podle tamní vlády rekordní migrační vlna z Tuniska, které se ekonomicky hroutí a stává se novou základnou pro pašeráky lidí. Uvedl to italský ministr pro civilní ochranu a námořní politiku Nello Musumeci.

Nárůst množství migrantů přijíždějících do Itálie je oproti loňsku trojnásobný. Nedávný případ tamní pobřežní stráže táhnoucí do přístavu v sicilské Catanii starou loď, která uvízla bez nafty i vody se 700 běženci na palubě, je v nově vzedmuté migrační vlně na takzvané centrální středomořské trase jen jedním z moha. Od začátku roku se do země přeplavilo zhruba 32 tisíc nelegálních migrantů. Přijímací centra na italských ostrovech nápor nezvládají.

„V tuto chvíli máme v migračním centru na Lampeduse asi 1 600 migrantů. Běžná kapacita je tady přitom zhruba 400 lidí. Je tu hodně žen s malými dětmi a několik mladistvých bez doprovodu,“ popsala současný stav ředitelka migračního centra Lampeduse Lorena Tortoriciová. „Nouzový stav teď vládě umožňuje zmobilizovat miliony eur pro nová uprchlická centra i rychlejší repatriace. Neobejde se prý ale bez evropské solidarity,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakousko šlape na „azylovou brzdu“. Kvůli nelegální migraci prodlouží hraniční kontroly

Bez pomoci EU se bude řešení hledat jen těžko, zmínil italský ministr pro civilní ochranu a námořní politiku Nello Musumeci. „Mluvíme tu o dosud nevídaném fenoménu. Řešení je spjato s ohleduplným a odpovědným zásahem Evropské unie,“ řekl.

Hlavní příčina rekordní migrační vlny leží podle italské vlády v Tunisku, které se ekonomicky hroutí. „Stává se tak novou základnou pro pašeráky lidí, a právě odtud letos do Itálie přijíždí nejvíce běženců,“ popisuje Musumeci.

Příčinou je průchodnost migračních tras

„Migranti, kteří přijíždějí z Tuniska, jsou většinou z jiných zemí, nejsou to Tunisané. Většinou jsou z Pobřeží slonoviny,“ upřesnil italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Kromě Pobřeží slonoviny jsou migranti často i z Guineje, Pákistánu nebo Egypta, jedná se tedy většinově o oblasti sužované ekonomickými problémy.

Hlavní příčinou současné krize je podle českého orientalisty Petra Pelikána průchodnost migračních tras. „To hlavní, co zvedá čísla, myšleno migrační toky, je jenom a jenom průchodnost migračních tras,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Pelikán.

Tagy: