Milují tanky, ale skutečnou válku nenávidí. Běloruské herní studio posílá miliony Ukrajině

Původem běloruská herní společnost Wargaming je známá svou videohrou World of Tanks. Miliony hráčů po celém světě pravidelně usedají do opancéřovaných strojů, aby se zapojily do bitevní vřavy. Nyní mohou prostřednictvím oblíbené hry podpořit válkou sužovanou Ukrajinu. Vývojáři si pro ně připravili speciální balíčky s ukrajinskými motivy, jejichž prostřednictvím chtějí sesbírat peníze na nákup sanitek.

„Ve společnosti Wargaming milujeme válečné hry, ale skutečnou válku nesnášíme. A toto téma je pro nás obzvlášť citlivé, protože v Kyjevě máme celé studio, které tvrdě pracuje na World of Tanks a dalších produktech navzdory všem hrůzám, které jejich země denně prožívá,“ uvedli autoři úspěšné videohry, jejíž vývoj se z velké části realizuje v pražských kancelářích Wargamingu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří technologický obchod dokonán. Microsoft koupil tvůrce hry Call of Duty či Diablo

Firma běloruského podnikatele Viktora Kislyje přispěla na pomoc ukrajinským civilistům více než milionem dolarů. Další peníze vybrali zaměstnanci mezi sebou ve speciální sbírce. Nyní společnost rozjíždí charitativní projekt WargamingUnited, který se netýká pouze populárního titulu World of Tanks. Přispět mohou i milovníci dalších her od Wargamingu, jako jsou World of Warships a World of Warplanes.

Každá z her nabízí speciální balíčky s ukrajinskou tematikou a prvky pro přizpůsobení bojových vozidel, letounů či lodí vytvořené umělci ze studia Wargaming Kyjev. Díky tomu mohou hráči pomoci těm, kteří to potřebují a zároveň získat hodnotný herní obsah a vyjádřit tím svou podporu a solidaritu.

Příjmy z každého zakoupeného balíčku půjdou přes oficiální fundraisingovou platformu Ukrajiny na nákup sanitek typu C, které se ujmou záchrany životů.

Jedná se o specializovaná vozidla vybavená defibrilátory, monitory srdeční činnosti, kyslíkovými cisternami a zařízeními pro umělou plicní ventilaci, které jsou potřeba k udržení zraněných při životě, dokud se nedostanou na operační sál. „Každá sanitka znamená stovky zachráněných životů,“ stojí v oficiálně zprávě Wargamingu.

Herní průmysl posílá peníze na pomoc Ukrajině dlouhodobě. Mnoho herních studií odtamtud pochází, případně tam má vlastní kanceláře nebo zaměstnává tamní vývojáře. Okamžitě po ruské invazi v únoru 2022 věnovala polská firma 11Bit Studios část příjmů z prodeje svých her na pomoc postižené zemi.

V tomto směru rozjela aktivitu i česká studia, například brněnské Ashborne Games ve spolupráci se slovenským Nine Rock Games pomáhaly pivem. Na herních konferencích Game Access a Game Developers Session prodávaly kelímky, do kterých si návštěvníci mohli čepovat pivo. Takto se vybralo přes 30 tisíc korun, které prostřednictvím organizace Člověk v tísni putovaly na Ukrajinu. Výtěžek z prodeje speciálního herního obsahu směřovaly na Ukrajinu také Bohemia Interactive nebo SCS Software.

Ruská agrese poznamenala vývoj řady známých videoher. Například studio GSC Game World, které stojí za úspěšnou post-apokalyptickou střílečkou Stalker, muselo nejprve pozastavit vývoj jejího druhého dílu a poté se přesunout z Kyjeva do Prahy. Nyní se hra dokončuje, na trh má zamířit v prvním čtvrtletí příštího roku.

Ambasadorem her od Wargamingu je úspěšný MMA zápasník Jiří Procházka, který se o vztahu k videohrám rozpovídal v rozhovoru s reportérem CNN Prima NEWS:

Tagy: