Miniprasátko není pes. Péče o ně je náročná, kvůli váze pak mnohdy končí v útulcích

Podle odborníka jsou prasata velice inteligentní a empatická.

Miniprasátka jsou hitem posledních let

Učenlivá, mazlivá, čistotná, ale mnohdy také paličatá. Tak charakterizují své miláčky chovatelé miniprasátek, která se stala hitem posledních let. U těchto společníků si ale před koupí musí dát člověk pozor, aby nenaletěl prodejcům. Ti mnohdy slibují, že zvířata budou vážit třeba dvacet kilo, ve skutečnosti to však v jejich dospělosti je i sedmkrát více. I kvůli tomu vznikají útulky pro odložená prasátka, ve kterých končí právě ty, jejichž přibírání se vymkne kontrole.

Před rokem a půl si domů pan Jan přivezl malé roztomilé selátko. Dnes je však z Tokia 50kilový mazlíček. K pořízení zvířete inspiroval majitele herec George Clooney, který si v minulosti pořídil stejného mazlíčka.

„Paní, ke které jsem pro něj zajel, tvrdila, že bude mít kolem dvaceti kilo. Říkal jsem si, že bude o něco větší, než měl George Clooney. Realita však byla jiná. Nyní váží zhruba padesát kilo, přesto je dobrým společníkem,“ uvádí pan Jan. Gottingenská miniprasátka přitom mohou dosáhnout i mnohonásobně větší hmotnosti. Tokio si však udržuje štíhlou linii hlavní díky pohybu na zdravém vzduchu.

Na zahradě má vlastní domeček, v němž pobývá přes jaro a léto. Když teploty padnou pod bod mrazu, páníček ho přesune do předsíně, aby mu nebyla zima. Jsou však lidé, kteří si miniprasátko koupí do bytu a když začne přibírat, odloží ho do útulku. Jeden takový leží poblíž Českých Budějovic.

Péče o miniprasátko je náročná

„Jsou to osudy, které nevymyslíte. Třeba Vašík chodil u majitelů do dílny, ovšem jednou vylil nějakou drahou barvu a dostal doslova nůž na krk. Takže k nám přijel nakvap, ještě ulepený od barvy,“ vzpomíná provozovatelka útulku Štěpánka Kučerová.

Martina Katzerová z Českého klubu majitelů prasátek chovaných v domácnosti připomíná, že prase není pes. „Je to velmi specifické zvíře. Soužití s ním není vůbec jednoduché a to, co chovatelé slibují – že si zájemce kupuje absolutně nenáročné zvíře – je nesmysl,“ uvádí. Podle ní je lepší prasátko vůbec nekupovat, a to i přesto, že patří mezi nejchytřejší a nejcitlivější zvířata.

Péče o ně je však pro mnohé příliš komplikovaná a nikdy není jisté, do jakých rozměrů prasátko doroste.

Tagy: