Miny, kontaminace nebo mršiny. Jak je po výbuchu Kachovky bezpečná dovolená u Černého moře?

Dovolená u Černého moře v Bulharsku

VIDEO: Stovky lidí ze zaplavených vesnic na Ukrajině jsou odříznuty od světa

Výbuch Kachovské přehrady na Ukrajině způsobil kontaminaci vody, která se vlévá do Černého moře. Živel s sebou navíc vzal miny, munici a další materiál. U Oděsy je teď nebezpečné se koupat, jak jsou na tom ale okolní státy? Bulharsko i Rumunsko turisty ujišťují, že jejich pobřeží je čisté, píše Sofia Globe.

Kvůli sabotáži Kachovské přehrady se do Černého moře mohou vlít odpadní vody, ropa, chemikálie a možná i toxický anthrax. Těmito slovy varoval svět před ekologickou katastrofou Volodymyr Zelenskyj, uvedl list The Guardian.

Živel, který zaplavil podstatnou část Chersonské oblasti a Záporoží, podmáčel půdu, poté se do proudu uvolnily miny. Voda vzala rovněž další munici. Do Dněpru se také dostalo údajně až 150 tun maziva z vodní elektrárny. Ve vodě tudíž místní často spatří charakteristické duhové stopy, které indikují, že je v Dněpru něco, co tam být nemá.

Masivní kontaminace

„Zničení přehrady má devastační dopady na ekosystém Kachovské nádrže a dolního toku Dněpru. Důsledky se rozšíří na faunu a flóru v Černém moři,“ píše se ve zprávě organizace UNCT, která spadá pod OSN.

Podle ní bylo v oblasti záplav až 64 průmyslových objektů, kterým hrozilo zatopení.

Černé moře už před válkou patřilo mezi nejvíce znečištěná moře v Evropě. Protržení Kachovské přehrady této pověsti příliš nepomůže. Úřady v Oděse upozorňují, že je kvůli kontaminaci a pohybu min nebezpečné koupat se v Černém moři. Lidé by se měli vyhýbat i pobřeží, což se ale neděje.

„Pohraniční stráž v Oděské oblasti uvedla, že Černé moře se na místě plní mrtvým dobytkem, částmi domů, nábytkem, auty a dalšími troskami, které strhl rozbouřený Dněpr,“ uvedl časopis Time.

Jaká je ale situace v okolních státech, které moře omývá?

Bulharsko i Rumunsko uklidňují

V pásu kolem Černého moře je nejbližším sousedem Ukrajiny Moldavsko, které ale nemá přístup k pobřeží. Země přesto ujistila, že měření neukázala zvýšené hodnoty kontaminace životního prostředí.

Dále na jih se rozkládá Rumunsko, které rovněž sdělilo, že v okolí nedošlo k žádnému znečištění.

České turisty pak zřejmě nejvíce zajímá situace v Bulharsku, kam se jich každý rok vydá něco přes sto tisíc. Také Sofie úzkostlivě turisty uklidňuje, že situaci pečlivě monitoruje a že nedošlo k žadné nebezpečné kontaminaci vody. Informoval o tom web Sofia Globe.

„Ministerstvo cestovního ruchu potvrzuje, že všechny bulharské pláže u Černého moře jsou čisté a bezpečné pro turisty,“ uvádí se v prohlášení.

Bulharsko testuje po zničení Kachovské přehrady vodu v Černém moři na přítomnost ropných produktů, kovů nebo radioaktivních látek.

Web Ukrinform informoval, že miny, které voda z Dněpru vzala, náhodně vybuchují a dostávají se do Černého moře. Úřady proto apelují na občany, aby žádné podezřelé předměty z vody nevyjímali. Miny a další munice se ale budou zřejmě hromadit na dně. Nebezpečí u bulharských nebo rumunských vod proto s největší pravděpodobností nehrozí – ačkoli v minulosti už došlo k případům, kdy se ke břehům Turecka nebo Bulharska dostala mina z Ukrajiny.

Tagy: