Strach z mobilizace? Můžete ji odmítnout z etických důvodů, vyhnou se jí i některé profese

Částí české společnosti hýbe strach z možné mobilizace. Lidé by však nemuseli jít bojovat ani v případě, kdyby nastala. Službu se zbraní v ruce lze totiž odmítnout z náboženských či etických důvodů. Některých profesí by se navíc odvody netýkaly vůbec.

Přestože není aktuálně mobilizace v České republice na pořadu dne, může se situace v případě skutečného ohrožení změnit. Každý občan má však možnost odmítnout vykonávat mimořádnou vojenskou službu z důvodu svědomí nebo náboženského vyznání, a to do 15 dnů od vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu. Vyplývá to ze zákona o branné povinnosti, z kterého citoval web Ptejtesenihovny.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Boje o Bachmut: Vagnerovci s armádou zatápí Ukrajincům. Rusové ale mají problém, míní experti

„Vojákovi, který odmítne vykonávat mimořádnou službu, zaniká branná povinnost. Občan, který jako voják v záloze odmítl vykonávat mimořádnou službu, za stavu ohrožení státu nebo válečného stavu podléhá pracovní povinnosti,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Klára Krištofíková z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Lidé by museli svou službu vůči státu nadále plnit, přestože ne se zbraní v ruce. „Mohli by pracovat například v nemocnicích, rehabilitačních střediscích nebo by mohli zabezpečovat chod železnic či provozů, které jsou nezbytné pro obranu či fungování státu,“ řekl CNN Prima NEWS bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Některé profese se nemusí obávat

Ne všech profesí by se zároveň musela v případě ohrožení mobilizace týkat. „Existují omezení, ze kterých profesí nemohou být lidé mobilizovaní, protože jsou nezbytně nutné, jako například strojvedoucí,“ doplnil Šedivý.

Takové profese by tak doplnili právě lidé, kteří by odmítli bojovat se zbraní v ruce. „Musíme si uvědomit, že v takové situaci by se velká část mužské i ženské populace odešla připravovat k obraně vlasti a po nich někdo musí dělat jejich práci. Pracovali by zkrátka ve prospěch státu,“ sdělil vojenský expert.

Proč se o mobilizaci mluví

O rozruch se postaral organizátor protivládních demonstrací Jindřich Rajchl, který svým příspěvkem na sociálních sítích mluvil o možných přípravách na mobilizaci, čímž vyděsil nejednoho uživatele. Ovšem zbytečně – k odvodu do bojové pohotovosti totiž vede dlouhá a komplikovaná cesta, přičemž běžní Češi bez výcviku jsou až na jejím úplném konci.

Na začátku všeho stál dopis, který obdrželi lékaři z Ústeckého kraje. Jeho součástí byla pozvánka na „mobilizační cvičení k ověření připravenosti a o proveditelnosti odvodního řízení“, což si někteří vyložili jako faktickou přípravu na obecnou mobilizaci. Dopis se ve velkém začal šířit na proruských a dezinformačních kanálech.

„Tak přátelé, začíná jít do tuhého. Kdo chce, může si jistě myslet, že je to jen takový test připravenosti. Já osobně se ale domnívám, že je to další krok v jejich plánu,“ postěžoval si organizátor protivládních demonstrací Jindřich Rajchl na sociálních sítích a apeloval na své sledující, aby se zúčastnili nedělního protestu v Praze.

Armáda se proti tvrzením o chystané mobilizaci na Twitteru rázně ohradila. „Pokud někdo říká, že naše dlouhodobě plánované Odvodní řízení 2023 je něco jiného než cvičení, tak vědomě lže. Provádíme ho každý rok, chceme být připraveni. Tak jako se cvičíme ve střelbě a v boji, musíme cvičit i systém posílení armády. Nenechte se, prosím, manipulovat,“ upozornila občany armáda na svých sociálních sítích.

Tagy:
armáda zbraň mobilizace sociální síť Česko Jiří Šedivý Jindřich Rajchl Ministerstvo obrany České republiky