Cvičení na mobilizaci? Nic o tom nevíme, vzkázali lékaři. Expert popsal, jak proces funguje

Vyděšení lidé, vyhrocené diskuze na sociálních sítích a zmatení lékaři. Dopis informující o chystaném mobilizačním cvičení vyvolal rozruch. Podle Armády ČR ovšem zbytečný – jedná se o každoroční zkoušku připravenosti, letos ovšem s tím rozdílem, že se do procesu zapojí všechny kraje současně. Redakcí oslovení praktici sdělili, že o možnosti absolvovat mobilizačního školení v minulosti nedostali žádný dopis, o to více byli nyní překvapeni. „Dělám praktického lékaře 20 let a nikdo mě ohledně školení nikdy neoslovil,“ konstatovali jeden z nich pro CNN Prima NEWS. Jiní vysvětlili, jak celý proces probíhá a proč by se lidé neměli bát „odvedení na frontu“.

Na začátku všeho stál dopis, který obdrželi lékaři z Ústeckého kraje. Jeho součástí byla pozvánka na „mobilizační cvičení k ověření připravenosti a o proveditelnosti odvodního řízení“, což si někteří vyložili jako faktickou přípravu na obecnou mobilizaci. Dopis se ve velkém začal šířit na proruských a dezinformačních kanálech.

„Tak přátelé, začíná jít do tuhého. Kdo chce, může si jistě myslet, že je to jen takový test připravenosti. Já osobně se ale domnívám, že je to další krok v jejich plánu,“ postěžoval si organizátor protivládních demonstrací Jindřich Rajchl na sociálních sítích a apeloval na své sledující, aby se zúčastnili nedělního protestu v Praze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pošlete vlhčené ubrousky a vítězství bude naše. Ruští vojáci žádají chybějící výbavu

Armáda se proti tvrzením o chystané mobilizaci rázně ohradila. „Pokud někdo říká, že naše dlouhodobě plánované Odvodní řízení 2023 je něco jiného než cvičení, tak vědomě lže. Provádíme ho každý rok, chceme být připraveni. Tak jako se cvičíme ve střelbě a v boji, musíme cvičit i systém posílení armády. Nenechte se, prosím, manipulovat,“ varovala občany armáda na svých sociálních sítích.

Mluvčí armády Ivo Zelinka podotkl, že účast lékařů na cvičení vždy byla dobrovolná, ani v minulosti ale nebyl o školení velký zájem. „Krajský úřad rozhoduje, kolik lékařů osloví, zda vůbec nějaké. Jediný rozdíl oproti minulému ročníku je v tom, že cvičení neprovádíme ve všech krajích postupně, ale současně,“ řekl CNN Prima NEWS. V podobném celorepublikovém rozsahu se cvičení konalo naposledy v roce 2010.

„Podíval jsem se do náplně vyhlášky. V podstatě odpovídá klasickým prohlídkám, které provádíme,“ konstatoval předseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha. Dopis o mobilizačním cvičení dostanou postupně všechny kraje, samosprávní struktury pak osloví místní lékaře. Mnohé z nich ale možnost zúčastnit se školení upřímně zaskočila.

„Dělám praktického lékaře přes dvacet let a nikdo mě ohledně školení nikdy neoslovil. Pochopil jsem, že jim jde o to namodelovat proveditelnost odvodových řízení, a požádali plošně lékaře o spolupráci. Vůbec není z té zprávy jasné, jestli chtějí jenom praktiky, nebo i ambulantní specialisty. Dostal jsem informaci z Královéhradeckého kraje, kde našeho zástupce pozvali na hejtmanské jednání, měl by se tedy dozvědět víc,“ řekl redakci předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Dodal, že se sdružení na podobným cvičeních standardně nepodílejí, jelikož armáda většinou využívá vlastní specialisty. Mnozí z nich mají i stejnou atestaci jako praktici. Rozruch kvůli dopisu označil za zbytečné vyhrocení a miskomunikaci v citlivé době. „Dokud platila povinná vojenská služba, tak tyto úkony vykonávaly okresní vojenské správy. Ty měly svého proškoleného doktora,“ zapátral v paměti Šonka s tím, že plošné žádosti od armády vidí poprvé.

Nahrávka na smeč odpůrcům

Podobného názoru je místopředseda sdružení Michal Bábíček. „Praktického lékaře dělám v Ústeckém kraji 20 let, za tu dobu jsem se s tím nesetkal. Nikdo mě nikdy neoslovil, takže vůbec nemám páru o tom, že by se něco takového každoročně dělalo. Ani o co se konkrétně jedná nebo jak to vypadá. Účastnit se toho nebudu,“ svěřil se redakci.

„Myslím ale, že k žádné všeobecné mobilizaci nedochází, jen je to možná standardní technikálie, která byla uchopena nešťastným způsobem. Asi nečekali, že to může vyvolat až takové zděšení a zmatek. To, že se zprávy chytí skupiny, které čekají na každou takovou chybičku řídících struktur, je asi jasné. Pro každého odpůrce establishmentu je tohle nahrávka na smeč jak blázen. Ale jak říkám, šlo o věc, která se asi měla řešit spíše v úzkém kruhu, ale neuchopila se úplně správně. To se stává,“ zhodnotil rozruch ve společnosti.

Avízo o chystaném cvičení zaskočilo také exministra zdravotnictví a někdejšího vojenského lékaře Romana Prymulu. „Nevím o tom mobilizačním cvičení nic, zachytil jsem to v podstatě z médií. Dnešní doba je mnohem citlivější – informace, které by dřív nechaly každého chladným, dnes vzbuzují vášně, zda se nejedná o přípravu na konflikt,“ doplnil Prymula.

Vakcinolog a bývalý děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Roman Chlíbek nicméně vysvětlil, co způsobilo komunikační zmatek mezi armádou a lékaři. „Pozvánky se neposílaly takto plošně lékařům. Podobná cvičení běžela už v minulosti, civilní lékaři se do nich ale příliš nezapojovali. Smyslem bylo vyzkoušet, zda zvládnou případný nápor velkého množství lidí – někdo je zkrátka musí přijmout a provést vyšetření. Podle toho pak bude lékař schopen posoudit, zda je daná osoba schopna nastoupit na fyzicky náročnější práci, tedy do služby,“ řekl redakci CNN Prima NEWS.

Za sebe si nemyslí, že by podobná cvičení probíhala jinak než v minulosti. Jen nyní došlo k chybě v komunikaci. „Možná to byla dobře míněná snaha sdělit, zda někdo má zájem se podívat, jak to probíhá. Nakonec se to zvrhlo k tomu, že se do procesu zapojují lékaři, kteří o ničem nevědí a které nikdo neinformoval. Armáda má relativně velké množství vojenských lékařů. A samozřejmě v případě, že by to nedostačovalo, existují krizové plány, kdy prostě vyzvou v daném kraji civilní lékaře. To je vše. Když to přeženu, tak mobilizace je, že nařídíte cyklistům, aby vstoupili do armády. A podobně je to i u civilních lékařů,“ pokračoval Chlíbek.

V praxi jde především o posouzení, jak na tom jsou lidé po zdravotní stránce a zda netrpí nějakou chorobou, které by je omezovala ve výkonu služby. Zkrátka by praktičtí lékaři v nouzi pomáhali zaevidovat daného člověka do systému a pomoci s celou logistikou. „Asi si jen chtějí vyzkoušet, kde by se celý proces odehrál, zda je dostatek personálu na velké množství lidí a jestli funguje linka od jednoho stanoviště k druhému. Pochybuji o tom, že by Česká republika plánovala mobilizaci, není ani důvod. Nejsme napadený stát, že ano,“ uzavřel bývalý děkan vojenské univerzity.

Tagy: