Exkluzivně s Maye Musk: Elon dostal jméno po dědečkovi. Co prozradila o svých dětech?

Modelka a podnikatelka Maye Musk

Maye Musk - rozhovor Vogue a CNN Prima NEWS

V dětství cestovala s rodiči po africké poušti, v dospělosti svépomoci vychovávala tři děti, ze kterých se staly úspěšné osobnosti ve světě byznysu. Do Prahy zavítala v rámci konference Vogue Live modelka a podnikatelka Maye Musk. Ta redakci CNN Prima NEWS v exkluzivním rozhovoru prozradila, jak její život ovlivnila pandemie koronaviru, jak získal její syn a miliardář Elon své jméno a jak ovlivnilo její dětství výchovu vlastních potomků.

Na druhém ročníku konference Vogue Live v Praze jste ústřední postavou a hlavní řečnicí. Z čeho máte největší radost?
Především mě opravdu potěšilo, že jsem na obálce Vogue Česko a Slovensko. Jsem strašně ráda, když se ženy sejdou, aby se podělily o své zkušenosti. Cítí se pak silnější, okřídlené. Ne všude ve světě se ženám dostává rovného zacházení, a to je potřeba změnit.

Vždycky říkám, že 50 procent všech prezidentů by měly být ženy – bylo by méně válek, protože ženy války nechtějí. Stejně tak i mezi vrcholovými manažery by mělo být 50 procent žen. Musíme se navzájem podporovat a potřebujeme i muže jako ty, kteří jsou zde na konferenci, aby nám v tom pomohli. Ale jak říkám – mě hlavně potěšila ta obálka a velmi si vážím toho, že mě na konferenci pozvali.

Třetím rokem se potýkáme s pandemií koronaviru. Nakolik tato celosvětová krize zasáhla vaši práci, podnikání i vás osobně?
Když začala pandemie a nastala všechna ta restriktivní opatření, svět modelingu se zastavil. Někde jsem občas udělala pracovní selfie, ale to není nikdy nic extra. Pokud ale jde o mou knihu, ta se rozšířila po celém světě. Samozřejmě se to trošku zpozdilo, než se všechno přeložilo a vytisklo.

Najednou jsem dávala rozhovory – někdy třeba pro čtyři státy za den. Začnete brzy ráno Japonskem, večer končíte Jihoafrickou republikou a mezi nimi máte Čínu a Rusko. Takže jsem toho měla na práci opravdu hodně. To bylo skvělé, byť se vše odehrávalo během lockdownu. Modeling se už nicméně staví znovu na nohy.

Nejste jen úspěšná modelka, ale také nutriční poradkyně a dietoložka, je to tak?
Ano, a považuji to vlastně za mé hlavní povolání. Pouze modelingem bych své děti neuživila. Měla jsem soukromou praxi, různě jsem vystupovala s prezentacemi, psala jsem pro média a pracovala také jako tisková mluvčí. To vše v rámci výživového poradenství. Modeling stál vždy trošku stranou, myslela jsem, že s ním skončím. Ve skutečnosti se ale začal rozjíždět po sedmdesátce.

Vogue Live v Praze

Druhý ročník pražské konference Vogue Live se zaměřil na nejnovější trendy ve vzdělání, podnikání, osobním rozvoji a technologiích. Na akci vystoupila řada významných osobností módní i obchodní sféry, hlavní řečnicí se pro letošní rok stala úspěšná modelka a podnikatelka Maye Musk. Konferenci moderovala Pavlína Wolfová, známá z pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Zaregistrovala jste coby výživová poradkyně nějaké významné změny v tom, jak se lidé chovají během pandemie? Třeba v souvislosti se stravovacími návyky?
V oblasti stravovacích návyků existuje celá řada výstřelků. Ve své knize Když má žena plán: Život plný dobrodružství, krásy a úspěchu mám kapitolu o tom, jak se správně stravovat. Důležité je se řídit jak zdravým rozumem, tak i vědou. Lidé mnohdy pokukují po zázracích, ty ale nikdy netrvají dlouho. Sedmidenní půst vám jen zkazí náladu, i já bych byla velmi mrzutá. Když ke mně lékaři posílají pacienty, záleží mi na tom, aby nebyli mrzutí, ale aby si jídlo užívali a zároveň jedli zdravě.

Kromě již zmíněného jste především matkou tří velmi talentovaných dětí – Elona, Toscy a Kimbala. Nejeden rodič si musí říkat, co stojí za výchovou takto úspěšných lidí. Máte na to nějakou osvědčenou metodu či tajný recept?
Mí rodiče vychovali pět úspěšných dětí, viděli jsme je tvrdě pracovat a byli k nám velmi laskaví. Dovolili nám být nezávislí a činit svá vlastní rozhodnutí, museli jsme nicméně také přijímat důsledky. Vyrůstali jsme ve šťastné rodině, ale rodiče jsme vídávali až pozdě večer.

Když jsem vychovávala své vlastní děti, probíhalo to podobně. Pracovala jsem dlouhé hodiny, byť z domova. Udělala jsem si z ložnice kancelář. Ale fungovalo to, protože mi děti hodně pomáhaly. Uměly se chovat, dělaly si samy domácí úkoly, dojížděly do školy na kole, autobusem nebo chodily pěšky. Tosca mi pomáhala s vyřizováním různých telefonátů, jako byly rezervace pacientů nebo hlášení pro doktory. Kimbal zase pomáhal s vařením, protože má rád dobré jídlo a popravdě nejsem dobrá kuchařka. A Elon? Ten mi pomáhal držet krok s technologiemi, což bylo skvělé.

Všechny vaše děti se vydaly na podnikatelskou dráhu. Nechávaly si od vás poradit?
Nejsem si jistá, jestli to po mně někdy chtěly. Každý z nich působí v jiné oblasti, spíše si navzájem vyměňujeme postřehy, když se setkáme, a přicházíme společně s dalšími nápady. Je to krásné, když mé děti mluví o svém podnikání.

Váš nejstarší syn Elon patří v současnosti mezi nejvlivnější lidi světa. Lidé nejčastěji poukazují na jeho velmi vizionářskou náturu a smělé futuristické vynálezy. Jak vnímáte jeho nejnovější počiny, od dobývání vesmíru po mozkové implantáty? Předpokládám, že navštěvujete starty raket SpaceX.
Ano, a už za týden budu také u slavnostního otevření automobilky Tesla v Texasu. Přijde i Kimbal a Tosca. V době, kdy prodával PayPal, říkala jsem mu, aby si vybral jednu věc. Dělal rakety, elektromobily, věnoval se solární energii. Radila jsem mu, že nemusí dělat všechno, ať se zaměří na jednu oblast. A on mě neposlechl. Jak vidíte, tím jsme si odpověděli i na předchozí otázku, zda se mé ratolesti řídí mými radami.

Elon se už dlouhodobě těší mediální pozornosti, pojďme se ale zaměřit na jeho sourozence. Vaše dcera Tosca je velmi úspěšná producentka, režisérka a spoluzakladatelka platformy Passionflix, která nabízí snímky podle nejprodávanějších romantických románů. Online streamování filmů a seriálů se během pandemie dočkalo výrazného nárůstu, týká se to i Passionflixu? Přece jen jde o velmi konkurenční prostředí, jak to vidíte vy?
Během pandemie se Tosce podařilo uvést šest filmů. Už předtím pracovala na třech snímcích. Dokonce se během pandemie vydala do Itálie, tam tehdy platila velmi přísná covidová opatření. Země ale byla vyprázdněná, takže měla zcela volné ruce pro natáčení filmů. Její produkční práce se tak nezastavila. Počet odběratelů se navíc hodně zvýšil, i to bylo skvělé.

Krom toho jde o romantické filmy – cítíte se u nich skvěle. Jsme na konferenci, která je o ženách a rovnoprávnosti. Tosca je feministka, tak jako já nebo vy, když zde sedíte se mnou. Volí si filmy, ve kterých vystupují silné, inteligentní a úspěšné ženy. Není tam žádné zneužívání ani násilí. A vždy končí šťastně, což symbolizuje naději pro všechny. Tosca z toho má dobrý pocit, a myslím, že to je velmi důležité.

Když se dnes dívám na televizi, tak tam pomalu vidím samé sériové vrahy na útěku a podobné motivy. Mám ráda filmy ve francouzštině, němčině nebo nizozemštině, abych si udržovala tyto jazyky v hlavě, ale i ty jsou plné násilí. Proto radši sáhnu po komedii nebo romantice, v dnešní době je opravdu potřebujeme.

Neméně úspěšně si počíná také váš syn Kimbal, velice známá osobnost ve světě gastronomie. V současnosti je rovněž prezidentem neziskové organizace Big Green, která učí mladé lidi zdravému životnímu stylu a správnému stravování. Jak hodnotíte jeho podnikání coby výživová poradkyně? Daří se mu měnit stravovací návyky na úrovni zapojených amerických komunit nebo rovnou celých Spojených států?
Předně se mu podařilo vybudovat 650 zeleninových vzdělávacích zahrad v méně privilegovaných oblastech. Měl byste vidět, jak to ty děti baví, jak pracují s hlínou, sázejí semínka a pak vše každý týden zalévají. Vždy je tam někdo ze společnosti Big Green, aby jim pomáhal. Po nějaké době pak z hlíny vytáhnou mrkev, bramboru nebo si utrhnou rajče, které si vypěstovaly svépomocí.

Ohromně je to baví, není jednoduché je nadchnout pro takovou věc, jako je zelenina. Děti si mohou vzít vypěstované plody domů a zároveň se učí, jak se stravovat zdravě. Jsem na Kimbala velmi hrdá – myslím, že mám podíl na tom, že je restauratérem a šéfkuchařem. Jak jsem zmínila, vždy jsem vařila špatně, kuchyně se proto ujal on. (úsměv) Má rád dobré a chutné jídlo.

Co jste vlastně pro rodinu vařila, když tvrdíte, že jste špatná kuchařka?
Po rozvodu jsem si nemohla dovolit maso, kuřecí nebo ryby. Hodně jsme jedli fazolový guláš, snídaňové cereálie Raisin Bran s mlékem, celozrnné pečivo, sendviče s burákovým máslem a vejce. Nakupovala jsem i sezónní ovoce a zeleninu, to bylo levné. Takto lze fungovat po řadu let a je to vlastně zdravý životní styl.

Když se ještě vrátím k vašim dětem, Elon, Tosca a Kimbal nejsou zrovna nejběžnější jména. Alespoň z pohledu Evropana. Jak jste k nim přišla?
Když jsem se jednou dívala do rodinných archivů, viděla jsem, že se můj dědeček jmenoval John Elon Haldeman. Tak jsem si říkala, že Elon zní dobře. Můj prvorozený syn vypadal jako Elon, tak dostal toto jméno. Kimbal je z knihy Kim od spisovatele Rudyarda Kiplinga. A Tosca? To byla dívka, která se líbila mému bývalému manželovi na střední škole. Ne, že bych se o to kdovíjak starala, ale zalíbilo se mi jméno. Když se mi narodila dcera, „vypadala“ jako Tosca. Takto ta jména vznikala.

Svět nezažívá zrovna nejlepší období, a nejinak tomu bude nejspíše i v nejbližší době. V rozhovorech, včetně toho s naší kolegyní Pavlínou Wolfovou na konferenci Vogue Live, vždy působíte velice radostně a energicky. Máte nějakou radu, jak se v hlavě vyrovnávat se situací okolo nás a udržet si zdravou mentální kondici? Pomohly vám s tím vaše zkušenosti z dětství?
Myslím, že mi v tom hodně pomohla výchova. S rodiči jsme přecházeli i tři týdny poušť Kalahari, kde jsme spali na zemi ve spacáku. Museli jsme se zazipovat až ke tváři, aby nám ji nepokousaly hyeny. Měli jsme pro celou rodinu jen jeden hrneček s vodou, se kterým jsme se mohli umýt. Když nemáte téměř nic, učíte se přežít. Náš otec chtěl, abychom to uměli.

Pokud máte střechu nad hlavou i co jíst, pak jste na tom dobře. Bohužel zažíváme velmi těžkou dobu. Na Ukrajině zuří válka a tam lidem tyto základy chybí. Nemají střechu nad hlavou, nemají co jíst a nemají čím krmit své děti. Svět se jim snaží pomoct, mnozí se odváží jít až k hranicím Ukrajiny, případně do ní i vstupují, aby nabídli pomocnou ruku. Je to tragická situace a musí brzy skončit. Hodně se o pomoci mluví a mluví, ale je třeba obětem války skutečně pomáhat a ukázat, že světu záleží na zemi, která čelí invazi. Samozřejmě je pomoc do jisté míry omezená politikou, ale na Ukrajině lidé opravdu trpí a bude trvat dlouho, než se z toho dostaneme.

Rozhovor vznikl v rámci konference Vogue Live, která se uskutečnila 31. března v Praze.

Tagy: