Mráz a až 20 centimetrů sněhu. Víkend oteplení nepřinese, nepřijde ani během příštího týdne

Víkend oteplení nepřinese (ilustrační foto).

Počasí (20.4.2024 7:19)

Ani během víkendu nás nečekají žádné výrazné změny počasí. Převažovat bude zatažená obloha doprovázená přeháňkami, které mohou být místy dokonce sněhové. Podle expertů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může napadnout až 20 centimetrů sněhu.

V souvislosti s tlakovou níží nad Polskem převáží i v sobotu nad naším územím oblačnost. „Občas bude pršet nebo padat déšť se sněhem, od vyšších poloh začne sněžit,“ informovali odborníci ČHMÚ na sociální síti X. Napadnout podle meteorologů může až 20 centimetrů sněhu.

ČTĚTE TAKÉ: Úplné zatmění Slunce uchvátilo celý svět. Podívejte se na nejkrásnější fotografie

V platnosti je stále výstraha varující před sněhem. Platí na velké části České republiky a upozorňuje na možné problémy při chůzi, v dopravě i zásobování. Při cestách do hor je třeba myslet také na zimní výbavu, jako například sněhové řetězy. „Nutné jsou ale také zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ připomněli meteorologové.

Sobotní teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 4 a 8 °C, na východě a jihovýchodě dosáhnou až 10 °C a v tisíci metrech na horách kolem -1 °C. Převažovat bude oblačná až zatažená obloha, která by se v průběhu večera měla začít postupně protrhávat.

„Od neděle bude zejména v noci oblačnosti méně, což bude nahrávat nočním mrazům. Ty budou mít neblahý vliv na ovocné stromy a keře, a také na vzešlou zeleninu,“ upozornili odborníci z ČHMÚ. Doporučují proto zeleninu a nízké rostliny zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů radí použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem slunce), nebo dýmování spalováním rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů.

Teploty budou jinak podobné těm sobotním, nejčastěji bude mezi 4 až 8 °C.

A ani v průběhu příštího týdne nedojde k žádnému výraznějšímu oteplení. „I nadále nás tak čeká chladný charakter dubna,“ poznamenal meteorolog CNN Prima NEWS Miloš Dvořák.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jedl jsem burger a najednou měl nohy ve vodě. Radši teď chodím bos, popisuje Čech ze zatopené Dubaje

Tagy: