Mráz zdevastoval úrodu ovocnářů. Extrémy se budou opakovat, varuje klimatolog

Úroda v bude kvůli mrazům mizivá. (Ilustrační foto)

Mráz zdevastoval úrodu ovocnářů. Extrémy se budou opakovat, varuje klimatolog

Mrazy v Čechách zničily veškerou úrodu ovoce, na Moravě pak asi polovinu, popsal rozsah škod Roman Chaloupka z Ovocnářské unie s tím, že ušlá částka se rovná minimálně miliardě korun. Pokud by se podle jeho slov ovoce ale dostalo na pulty, tak by se dokonce pohybovala kolem dvou miliard. V příštích letech ale může být ještě hůř. Bioklimatolog Martin Možný varoval, že na podobné výkyvy klimatu se budeme muset připravit i v budoucnu. Oba experti se k dopadům mrazů na ovocné plodiny vyjádřili ve vysílání CNN Prima NEWS.

Za problém shodně označili rekordně teplé měsíce únor a březen, které nastartovaly vegetační období rostlin dříve, než je obvyklé. „S mrazy jsme se potýkali i v minulosti, důležité bylo ale načasování, kdy plný květ připomínal spíše květ z května,“ uvedl bioklimatolog Martin Možný. Vytrvalé mrazy nedokázaly plně rozkvetlé ovocné stromy přežít.

ČTĚTE DÁLE: Ovocnáři po ničivých mrazech: 500 ze 700 hrozí krach, škody přesáhly miliardu korun

„V Čechách je úroda ovoce zničená. Na Moravě je zdevastováno asi padesát procent,“ uvedl rozsah škod Chaloupka. Oddechnout si naopak mohou pěstitelé v okolí Břeclavi a Mikulova na jižní Moravě, kde výkyvy teplot nebyly tak extrémní.

Chaloupka zmiňuje snahy některých pěstitelů bojovat proti neobvyklým mrazům pomocí speciálních postřiků. Překážkou je podle něj finanční nákladnost takového postupu. „Na protimrazové nástroje nelze čerpat žádnou dotační podporu,“ upozorňuje tajemník Ovocnářské unie a dodává, že ovocnářství celkově v České republice není rentabilním oborem a dlouhodobě trpí podfinancováním.

Jeřáby místo jablek? Hloupost

Bioklimatolog Možný se domnívá, že je třeba začít v budoucnu pěstovat odolnější plodiny, které dokáží přežít klimatické extrémy. Protimrazové postřiky vnímá spíše jako doplňkový mechanismus. „Za posledních čtyřicet let se vegetační doba posunula asi o dva týdny,“ podotkl.

„Že bychom nahradili jablka produkcí jeřábů, to není relevantní. Ty plody nejsou ve velkém vlastně konzumovatelné,“ oponoval návrhu Chaloupka. V dnešní době podle něj ovocnáři a sadaři záměrně vysazují a pěstují například odolnější druhy jablek.

Nezvykle silné mrazy se dotkly i pěstitelů v okolních státech. Možný konkrétně jmenoval Německo, Rakousko a Polsko. „Tam se ty škody projeví. Naopak ty jižněji položené země, tam se studený vzduch tolik nedostal. Nelze tady očekávat nějaké větší škody,“ uzavírá bioklimatolog.

Kritickou situaci se zničenou úrodou ovoce a vína řeší i ministerstvo zemědělství. Jak uvedl ministr Marek Výborný na síti X, o možné větší pomoci českým pěstitelům bude jednat i během pondělního jednání na Generálním ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova AGRI v Lucembursku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku nebude skoro žádná úroda ovoce, mráz vše zničil

Tagy: