Mrtví v Kremenčuku? Možná to udělali sami Ukrajinci, popisuje expert názor médií v Rusku

Ruské střely zasáhly nákupní středisko v Kremenčuku, bylo plné lidí

Just o útoku v Kremelčuku

Nejméně 20 obětí, šest desítek zraněných a přes čtyři desítky lidí pohřešovaných. To jsou podle Ukrajinců následky pondělního ruského raketového úderu na město Kremenčuk, kde nejméně jedna střela zasáhla obchodní centrum. Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just popsal, že Rusové mají z tamních médií úplně jiný obrázek. Dokonce se v nich objevují zprávy, že ruská armáda zasáhla jen nedaleký sklad zbraní a požár v centru je dílem samotných Ukrajinců.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS prohlásilo, že jeho vzdušné síly podnikly úder na hangáry s americkými a evropskými zbraněmi v Kremenčuku a detonace munice vedla k požáru v nedalekém nákupním centru.

„Ruské zdroje nehovoří o náhodě, ale že cílem byl sklad. To, co se stalo v nákupním centru, byl incident, který podle nich neměl nic společného s bombardováním. Ruská strana nepřiznává, že by k tomu tragickému útoku mohlo dojít její vinou,“ popsal Just ve vysílání CNN Prima NEWS.

Oficiálním médiím prý dominuje zpráva, že Rusko udělalo vše správně. Zasažen byl sklad západních zbraní, na který vojáci mířili. „Pokud byl nějaký požár vedle, je to podezřelé, možná to udělali Ukrajinci sami, aby poukázali na ruská zvěrstva,“ nastínil Just, v jakém duchu informují tamní média a úřady.

Útok odsoudil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i jeho západní spojenci. „Nerozlišující útoky na nevinné civilisty představují válečný zločin. Putin a ti, kteří jsou zodpovědní, budou pohnáni k odpovědnosti,“ uvedli šéfové států a vlád skupiny velkých světových ekonomik G7 ve společném prohlášení, v němž zároveň vyjádřili Ukrajině podporu a slíbili pokračovat ve finanční, humanitární i vojenské pomoci. Útok odsoudili i někteří další západní politici.

„Výbuch na skladu a požár v obchodním centru se v Rusku nedávají dohromady. Jsou to oddělené zprávy, pokud se tedy vůbec objeví. Jsou zde primárně informace, že byl zničen sklad západní munice,“ dodal Just.

Útokem se bude zabývat Rada bezpečnosti OSN

Zelenskyj v první reakci řekl, že v nákupním centru bylo více než tisíc civilistů. „Počet obětí si nelze ani představit,“ dodal. Útok, po kterém středisko pohltily plameny a oblaka kouře, později odsoudil jako „ohavný“ teroristický čin. Na žádost Kyjeva se jím na mimořádném zasedání bude zabývat Rada bezpečnosti OSN.

První ruský komentář podle agentury AP poskytl zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij, který na Twitteru napsal, že jde o „ukrajinskou provokaci“. Rusko už dříve opakovaně popíralo, že by na Ukrajině útočilo na civilisty a civilní objekty, přestože ruské útoky zasáhly i jiná nákupní centra, divadla, nemocnice, mateřské školy nebo bytové domy, poznamenala agentura AP.

Tagy: