G7: Zvážíme cenové stropy na ruské energie. Gazprom požádá o změnu smluv, kontroval Kreml

Státy ze skupiny velkých světových ekonomik G7 chtějí udržet a rozšířit sankce proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Šéfové států a vlád zemí G7 v úterním závěrečném prohlášení po summitu v bavorském alpském zámku Elmau uvedli, že hodlají dále snižovat ruské příjmy včetně těch z prodeje zlata. Chtějí také zvážit možné stanovení cenového stropu na ruské energie. Pokud Západ zavede cenový strop na ruský plyn, mohla by ruská plynárenská společnost Gazprom usilovat o změnu současných smluv, reagoval Kreml.

„Budeme stát za Ukrajinou tak dlouho, dokud to bude třeba. Poskytneme jí potřebnou finanční, humanitární, vojenskou a diplomatickou podporu v její statečné obraně suverenity a územní celistvosti,“ uvedli představitelé Velké Británie, Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa a USA, jejichž země skupinu tvoří.

„Budeme pokračovat v uvalování tvrdých a dlouhodobých opatření proti Rusku, abychom tuto válku pomohli ukončit,“ konstatovali státníci. „Zůstáváme pevně odhodláni dále koordinovat bezprecedentní sankce, dokud to bude třeba. Budeme postupovat jednotně v každé fázi a budeme snižovat ruské příjmy včetně těch ze zlata,“ dodali.

Spojené státy, Británie, Kanada a Japonsko během summitu oznámily, že zakážou dovoz ruského zlata. Evropská unie, která se vrcholné schůzky rovněž zúčastnila, chce o tomto odvetném opatření jednat, přičemž její představitelé se k takovému kroku staví vstřícně.

Spojené státy hodlají také zavést cenový strop na ruskou ropu, aby znemožnily Rusku vydělávat na vysokých cenách energií. EU má vůči tomu výhrady, v závěrečném komuniké se nicméně země G7 zavázaly, že prověří možnosti „dodatečných opatření, jako jsou cenové stropy“.

Kreml ihned reagoval prohlášením, že pokud Západ zavede cenový strop na ruský plyn, mohla by ruská plynárenská společnost Gazprom usilovat o změnu současných smluv. „Záleží to na rozhodnutí, které přijme Gazprom,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. „Zřejmě budou klást podmínky týkající se změn ujednání současných smluv ohledně ceny. Nakolik je to možné z právního hlediska a podobně... Je to předmětem jednání,“ doplnil.

Scholz: Ve vztazích s Ruskem není cesty zpět

„G7 odsuzuje brutální ruskou válku a stojí pevně na straně Ukrajiny,“ prohlásil po jednání německý kancléř Olaf Scholz, podle kterého Západ nabízí Ukrajině perspektivu budoucnosti. „Ve vztazích s Ruskem není cesty zpět do doby před invazí,“ uvedl. „Stejně tak je jasné, že je před námi čas nejistoty. O to více je důležitá jednota,“ řekl. Dodal, že takovou jednotu a přátelství si státy G7 vzájemně poskytují.

Podle Scholze budou země G7 pokračovat s politickým a ekonomickým tlakem na Putinův režim. Uvedl, že pro mírové soužití je nezbytný respekt nedotknutelnosti hranic a státní svrchovanosti.

Kyjev podle Scholze může s podporou G7 nadále počítat. Uvedl také, že Ukrajina se po skončení konfliktu neobejde bez obdoby Marshallova plánu, který umožnil poválečnou obnovu západní Evropy.

Rusko nese odpovědnost za růst cen potravin

Rusko také podle G7 kvůli své agresivní válce proti Ukrajině nese obrovskou odpovědnost za enormní růst cen potravin a hnojiv a za dramatické zhoršení potravinové krize ve světě. Na boj proti hladu a podvýživě vyčlení dodatečně 4,5 miliardy dolarů (105 miliard korun).

„Ruská agresivní válka proti Ukrajině včetně blokování tras pro vývoz ukrajinského obilí dramaticky zhoršuje krizi s hladem,“ uvedli státníci. „Ceny potravin a hnojiv rostou do bezprecedentních výšin, za což Rusko nese obrovskou odpovědnost,“ dodali.

Opětovně vyzvali Rusko, aby bezpodmínečně uvolnilo blokádu ukrajinských černomořských přístavů, které jsou pro vývoz obilí klíčové. Chtějí také, aby Rusko skončilo s ničením důležité přístavní a dopravní infrastruktury, s likvidací obilných sil a s nelegálním přivlastňováním ukrajinských zemědělských produktů.

Tagy:
zlato energie Ukrajina Rusko G7 Olaf Scholz Gazprom Moskevský Kreml západní svět ruská invaze na Ukrajinu