Muchová uchvacuje, kamarádka jí posílá energii. Vím, co Kája potřebuje, říká Štefková

Tato výprava se povedla. Sice ještě není u konce, ale už teď ji lze zahrnout superlativy. Tenistka Karolína Muchová zažívá životní turnaj. Na Australian Open vyřadila světovou jedničku Ashleigh Bartyovou a poprvé si na grandslamu zahraje semifinále. Kvůli zdravotním problémům po ruce nemůže mít svého kouče Davida Kotyzu, tak s sebou do Austrálie vzala dlouholetou kamarádku Barboru Štefkovou. Bývalá výborná hráčka pro CNN Prima NEWS z Melbourne popsala fenomenální jízdu 24letého českého překvapení.

Trenér David Kotyza se vypořádá s následky onemocnění COVID-19 a zůstal v Brně. Muchová proto povolala do služby bývalou tenistku Barboru Štefkovou, která v pouhých 24 letech ukončila kariéru kvůli reaktivní artitidě. Zdá se, že jí parťačka přináší u protinožců štěstí.

Premiérový postup do semifinále na grandslamu je ovšem zejména výsledkem poctivé práce a výtečných výkonů. Vítězství nad domácí hvězdou Ashleigh Bartyovou je velkým skalpem. A Štefková je ráda, že může být u toho.

Nenaznačovala vám Karolína, že s ní teď musíte obrážet všechny turnaje, když se takto daří?
Nenaznačovala (úsměv). Myslím si, že teprve přijde chvíle něco podobného probírat, protože je velmi časově náročné tady všechno zvládat. A podle mě to ani není na místě, protože stále jejím trenérem zůstává David Kotyza.

Když vás na tribuně po posledním zápase zabraly kamery, vypadala jste, že postupu do semifinále věříte snad ještě méně než Karolína. Co se vám honilo hlavou těsně po konci utkání s Ashleigh Bartyovou?
Ne, že bych nevěřila. Snažila jsem se jí celou dobu posílat energii. A doufala jsem, že si ji vezme, že zápas zlomí. Pro Káju to byl vyčerpávající zápas, ale stejně tak pro nás v boxu (melbournskou partu Muchové tvoří kromě Štefkové ještě fyzioterapeut, pozn. red.). Prožíváme to s ní naplno, snažíme se tam pro ni být, jak jen to jde.

V koncovkách setů je Muchová silná

Jakými slovy jste čerstvou semifinalistku Australian Open pak osobně pochválila?
Říkala jsem jí, že jsem strašně moc pyšná. Zvlášť kvůli tomu, jak se utkání nevyvíjelo dobře (Muchová prohrávala 1:6 a 0:2, pozn. red.). Jí samotné nebylo hej. Cítila se opravdu špatně, na kurtě to šlo dost vidět. Bylo velké vedro, únava se střádá. Točila se jí hlava a musela si vzít medical timeout. Myslím si, že i trenér doma je velmi pyšný.

Právě poté, co si Karolína vzala pauzu a vrátila se na kurt, to byl kompletně jiný zápas. Překvapilo vás, kolik najednou dělala Bartyová chyb.
Myslím si, že bylo dobře, že se Karolína udržela v utkání co nejdéle. Přece jen Bartyová vyhrála v Melbourne přípravný turnaj, únava už se na ní také mohla podepisovat. Více chybovala, hůře servírovala. Ve třetím setu na ní trochu dolehla tíha okamžiku a Kája v této situaci byla silnější.

Proti Karolíně Plíškové prohrávala v prvním setu už 0:5 a dokázala otočit. V osmifinále s Elise Mertensovou úvodní sadu ztrácela 0:4, opět se vrátila. A naposledy předvedla comeback i proti světové jedničce. Je tedy právě psychická odolnost momentálně asi největší zbraní Karolíny Muchové?
Určitě. Když ke skvělému výkonu přidá podobnou odolnost, dodává jí to na sebevědomí. Ona ví, že je v koncovkách setů silná. Případně, že zvládá otočit nepříznivý stav.

Když jste odlétala do Melbourne, asi jste nečekala, že se tento pobyt takto pěkně protáhne, že?
Doufala jsem, že ano. Káje opravdu věřím a jsem ráda, že na Australian Open postupuje. Předvádí skutečně dobré výkony nejen herně, ale skvěle se drží také hlavou.

Opravdu je až pozoruhodné, že i při špatném vývoji nehází raketou, zůstává v klidu a zadělává na obrat…
Ano, není jednou z hráček, která by se vztekala a třískala raketou. Navenek působí klidně, i když uvnitř se může odehrávat něco jiného. Zvládá to velmi statečně. Když se jí povedl jeden zápas, kdy otočila z nepříznivého stavu, hned jí to pořádně posílilo. A pak už věděla, že i když se v určitou chvíli nedaří, dá se to pořád ještě zvrátit. Díky mentálnímu nastavení zvládá stěžejní okamžiky výtečně.

Navenek působí klidně, i když uvnitř se může odehrávat něco jiného.

A to je na hráčku, která je v takto pokročilé fázi turnaje nevyšší kategorie pořád víceméně nováčkem, dost obdivuhodné, že?
Nebojí se za žádných okolností. Za klíčových stavů se tam neostýchá třísknout eso nebo jít na síť. Svojí hrou je pro ostatní holky strašně nebezpečná a nepříjemná. Kája je uvádí do nejistoty, ony pořádně neví, co bude následovat.

Zjišťujeme, že spolu dokážeme být měsíc v kuse

Jak rychle se zrodilo to, že jste nakonec odcestovala do Austrálie a vytvořila Karolíně podporu?
Bylo to zhruba týden před tím, než měl David Kotyza, potažmo nakonec já, odlétat. David byl nemocný a já od prosince patřím do Kájina širšího týmu. Tím pádem se to nabízelo. Když říkám, že patřím do jejího širšího týmu. Znamená to, že je pro mě Kája prioritou. Pokud řekne, abych s ní jela, ráda pojedu.

Na jaké bázi funguje spolupráce na Australian Open v rámci týmu?
S Davidem jsme v každodenním kontaktu. Kája i já od něho máme pokyny k tréninku, pak i taktické instrukce do zápasu. Moje role obnáší to, že se starám o tréninky. David je připojený on-line a vše sleduje. S Kájou sama hraju, ale zároveň zařizuju i věci okolo jako míče, rakety a tak dále. V neposlední řadě je mojí úlohou držet ji v psychické pohodě.

Jak byste popsala váš vztah? Jste něco jako sestry?
Vyrůstaly jsme spolu v Olomouci. Moje mamka nás obě dvě trénovala, když jsme byly žákyně a pak dorostenky. Později jsme se tolik nevídaly, což souvisí s tím, že tenis je individuální sport, časově velmi náročný. Potkávaly jsme se tedy jen na turnajích. Ale jelikož po konci kariéry mám více času, vídaly jsme se častěji. A protože ji znám hodně dlouho, vím, co potřebuje. A myslím si, že si opravdu rozumíme. Jak teď zjišťujeme, dokážeme spolu být i měsíc v kuse (smích).

Když je možnost, jdeme se projít do parku. Nebo děláme kraviny na apartmánu.

Vyrážíte spolu mimo jiné na pikniky do parku. Možná i takováto forma pohody je jedním z klíčů úspěchu?
Podle mě je to za současné situace důležité. Covid samozřejmě způsobuje řadu komplikací a – nejen – pro sportovce je současný stav velmi náročný. Jak jsem řekla, mým úkolem je i držet Káju v dobré náladě. Není to jen o maximálním výkonu na kurtu. Je důležité vypnout, odpočinout si. Takže když je možnost, jdeme se projít do parku. Nebo děláme kraviny na apartmánu (úsměv).

Karolína Muchová se v Austrálii nebaví pouze na apartmánu, ale i po zápasech. Na kameru s úsměvem nakreslí symbol, který mnozí považují za berušku, nicméně představuje něco jiného, je to tak?
Tak trochu potichu jsme to domlouvaly, že pokud dobře dopadne zápas s Elise Mertensovou, pošle to na kameru. Je to symbol, který máme na naší týmové skupině na WhatsAppu. V ní řešíme na dálku veškeré věci právě s Davidem Kotyzou. Když Kája skupinu zakládala, dala tam právě tento africký znak (Wawa Aba, pozn. red.), který symbolizuje odolnost a srdečnost. Pro letošní Australian Open je to celkem dost příznačné.

Odolnost prokazuje Karolína skutečně bravurně. Může tedy tato výprava do Austrálie skončit absolutní senzací, tedy tak, že vaše kamarádka celý grandslam ovládne?
Věřím jí strašně moc. Když se vyhecuje, může dál předvádět velké věci. Pořád v sobě musí udržet mentální sílu, i když vím, že je to těžké vydržet ve správném nastavení dva týdny. Může vyhrát další zápas (Muchovou v semifinále čeká Američanka Jennifer Bradyová, pozn. red.), nechci úplně předbíhat, každopádně má na to.

Tagy: