Musí ukázat, že je silný jako Trump, říká o novém prezidentovi Žantovský

Michael Žantovský

Bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský se domnívá, že pokud chce Joe Biden sjednotit americkou společnost, musí ukázat stejnou sílu, jako Donald Trump. „Je to úkol těžko splnitelný,“ řekl někdejší diplomat pro CNN Prima NEWS.

Podle  Žantovského není startovní pozice Joea Bidena snadná. „Musí ukázat, že je tak silnou osobností jako Trump. Souhlasí s ním také bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda, podle nějž musí nový prezident USA oslovit alespoň část těch, kteří jej nevolili. „Tito lidé chtějí typického silného amerického prezidenta, který staví národ na první místo,“ myslí si.

Podle Žantovského má nový prezident tu výhodu, že je typickým představitelem americké politické kultury. „Bodrý politik, který umí poplácat po ramenou a naslouchat obyčejnému Američanovi. I to, myslím, přispělo k jeho vítězství,“ říká.

Biden ve svém inauguračním projevu naznačil, že chce především spojovat, bývalý diplomat se však domnívá, že ostrá společenská polarizace bude nadále přetrvávat. „I průběh dnešního rána to naznačuje,“ podotknul. Věří ale, že má americký politický veterán zkušenosti k tomu, aby rozbouřenou společnost uklidnil. „Je to politik středový, který není znám extrémními názory,“ podotknul.

Vystudovaný psycholog Žantovský upozornil, že Biden nesmí dělat ve svém úřadu příliš radikální kroky. „Hned po inauguraci podepíše 17 prezidentských dekretů, a některé z nich jsou poměrně kontroverzní. Pokud chce skutečně spojit společnost, nesmí to s kontroverzemi přehánět,“ myslí si.

Kamala Harris je „korunním princem“

Někdejší politik Cyril Svoboda vidí potenciál v nové viceprezidentce Kamale Harris, která je nejen první ženou v tomto úřadu, ale zároveň i první míšenkou na této pozici. Naznačil dokonce, že vzhledem k věku prezidenta, kterému je 78 let, by mohlo dojít v úřadu k výměně. „Kamala Harris je korunní princ, nikoliv čekatel na budoucí funkci,“ řekl ve speciální relaci CNN Prima NEWS.

Kamala Harris podle něj pomohla rozšířit voličskou základnu nového prezidenta Spojených států. Biden je totiž dle jeho slov „typický bílý Američan irského původu“. „Nesmíme ale přeceňovat roli viceprezidenta,“ dodal.

Biden má z jeho pohledu kredibilitu nejen díky svým dlouholetým politickým zkušenostem, ale také díky několika osobním tragédiím, jímž čelil, zejména pak úmrtí svých dvou dětí a první manželky. „S ohledem na to, co překonal v osobní rovině, ukázal, že má ohromnou energii,“ ocenil jej bývalý šéf české diplomacie.

Tagy: