Nemáme personální nouzi. Favority na ministry tvoří média, musím se smát, tvrdí Jurečka

Marian Jurečka

K věci 10.11.2021

Pětikoalice představí konkrétní jména ministerských kandidátů, až bude předseda ODS Petr Fiala jmenován premiérem. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl šéf lidovců Marian Jurečka. Zda se on sám stane ministrem zemědělství nebo kdo převezme resort práce a sociálních věcí, prozradit nechtěl.

Lidovci by měli v budoucí vládě Petra Fialy obsadit ministerstvo zemědělství, práce a sociálních věcí a životního prostředí. „Tato tři ministerstva jsme i vzhledem k volebnímu výsledku považovali za prioritní a nakonec jsme je všechny dostali. S výsledkem jsem velmi spokojen,“ komentoval Marian Jurečka.

Není ale zatím jasné, kdo konkrétně by měl zmíněné posty zastávat. Jurečka je podle kuloárních informací kandidátem na ministra zemědělství. Tuto funkci už vykonával v letech 2014 až 2017 ve vládě Bohuslava Sobotky (dříve ČSSD).

Nechtěný resort práce?

V případě křesla ministra práce to ale vypadá, že se z něj stává trochu nechtěný resort. Přitom ještě před volbami se politické subjekty předbíhaly v tom, kdo má o tento post větší zájem. Ten dávaly veřejně najevo například poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo Olga Richterová (Piráti).

Obě ale nakonec zřejmě zaujmou posty ve vedení Sněmovny. Pekarová by se měla stát dokonce její šéfkou. Pirátská poslankyně v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vysvětlovala, že se ministryní nestane z osobních důvodů.

Resort práce nakonec obsadí podle koaliční smlouvy lidovci. Neoficiální informace hovořily jako o kandidátce o senátorce Šárce Jelínkové. Ta však spekulace odmítla s tím, že by se postu nemohla věnovat na 100 procent.

Jurečka: Rodina je na prvním místě

Hledá se tak dál. A vyloučeno není ani to, že by si nakonec Marian Jurečka „střihl“ v nové vládě jinou roli. Ministerstvo práce, které by mělo být v době krize jedním ze stěžejních resortů vlády, by totiž mohl převzít právě on. Předseda lidovců to ale zatím komentovat nechce.

Personálně zatím není jasno ani o novém lidoveckém ministrovi životního prostředí. Křeslo veřejně odmítl nejžhavější kandidát, místopředseda KDU-ČSL a zastupitel Brna Petr Hladík, mimo jiné z rodinných důvodů. Jurečka ale možné kandidáty označil spíše za mediální spekulace.

„Musím se smát, jak tu běhají jména. O Šárce Jelínkové i Petrovi Hladíkovi se uvažovalo, ale jen v řádu několika dnů po volbách. Mám od nich zprávy, že kvůli rodinným důvodům do toho jít nemohou. Mrzí mě to, ale respektuji to. Pro lidovce je rodina na prvním místě,“ řekl Jurečka s tím, že kdyby ho manželka požádala, aby se o místo ministra neucházel, poslechl by ji.

„Ve všech třech oblastech máme velkou plejádu odborníků, rozhodně nemáme personální nouzi. Teď nebudu potvrzovat jména. Ta zveřejníme v momentu, kdy bude Petr Fiala jmenován premiérem,“ sdělil a připomněl, že vláda Bohuslava Sobotky v roce 2013 řešila personální složení až do poloviny prosince.

Tagy: