Účast tří Pirátů ve vládě by mi přišla fér. Vyjednávání nejsou snadná, říká Richterová

Olga Richterová

K věci 29.10.2021

Jednání mezi koalicí Spolu a Piráty se Starosty na programu či personálním zastoupením možné nové vlády stále pokračují. V případě, že by koalice PirSTAN obdržela šest vládních křesel, místopředsedkyni Pirátů Olze Richterové by přišlo fér, kdyby tři z nich patřila její straně. Poslankyně to řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

V úterý došlo už ke třetímu jednání mezi koalicemi Spolu a PirSTAN ohledně vzniku nové vlády. Podle šéfa ODS Petra Fialy se jednotlivé subjekty ve většině programových otázek shodují. Koaliční smlouva by tak prý mohla být hotová už příští týden.

Rozdělení ministerských křesel prý ještě nebylo domluveno. V médiích se však spekuluje o tom, že by Spolu mělo připadnout devět křesel ve vládě a Pirátům se Starosty šest. Ve hře je i nové ministerstvo pro evropské záležitosti i člen vlády, který by se zabýval digitalizací. Jedna z těchto pozic by mohla náležet právě Pirátům.

Vypadá to ale, že někdejší kandidátka na post ministryně práce a sociálních věcí Olga Richterová ve vládě nakonec neusedne. Měla by se totiž stát místopředsedkyní Poslanecké sněmovny. „Naší koalici resort práce ani nebyl nabídnut. Vzhledem k výsledkům voleb a i z osobních důvodů jsem si řekla, že o něj ani usilovat nebudu. Hlasy našich voličů budu reprezentovat ve Sněmovně,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Rovněž uvedla, že koaliční vyjednávání možná nejsou tak jednoduchá a bezproblémová, jak naznačoval Fiala. „Vyjednávání je pro Piráty i vzhledem k počtu poslanců obtížné. Nechci ale dávat partnerům vzkazy přes média. Do dalších detailů se mi jít nechce,“ sdělila. Poté potvrdila, že by se Piráti chtěli o vládní křesla rozdělit se Starosty poměrem 1:1.

Transparentní přístup?

Takový plán mnoho lidí považuje vzhledem k tomu, že Starostové mají v dolní komoře Parlamentu 33 zástupců a Piráti pouze čtyři, za absurdní. Richterové však rozdělení postů na půl přijde spravedlivé.

„Byli jsme vždy zastánci co nejpartnerštějšího přístupu. Jako tehdy silnější strana jsme se už před volbami se Starosty domluvili, že se Ivan Bartoš s Vítem Rakušanem budou jako lídři ve významných televizních debatách střídat. Vždy jsme postupovali férově a transparentně. Chceme, aby to platilo i nadále. Jednání běží, poměr jedna ku jedné ve vládě mi ale přijde fér,“ řekla.

I když koalice nechtějí zatím prozradit, jak by mohlo personální zastoupení vlády vypadat, jisté náznaky už se v médiích objevují. Jasně deklarovaný je post premiéra, kterého by dělal Petr Fiala. O křeslo ministra financí usiluje místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Občanští demokraté v této věci pravděpodobně nebudou chtít ustoupit vzhledem ke špatným zkušenostem z minulosti, kdy byli předseda vlády a šéf financí z jiné strany. Předseda STAN Vít Rakušan by se měl pravděpodobně stát ministrem vnitra a šéfem zdravotnictví bude nejspíše Vlastimil Válek z TOP 09.

Klouzavý mandát neprošel

Kromě možných nových ministerstev pro Piráty se v médiích často skloňuje také jméno Ivana Bartoše jako nového ministra pro místní rozvoj. Protože sami Piráti kumulaci funkcí odmítají, měl by Bartoš rezignovat na poslanecký mandát hned poté, co by se stal ministrem. Jeho náhradnicí v Ústeckém kraji je však starostka Trmic Jana Oubrechtová (STAN).

Ta už avizovala, že by křeslo Pirátům nepřenechala. Takzvaný klouzavý mandát, který by poslancům v případě vládní účasti umožňoval předat poslanecké křeslo náhradníkům na dobu, po kterou by měli angažmá v kabinetu, navíc neprošel Senátem.

Na dotaz, zda by si Bartoš v případě účasti ve vládě poslanecký mandát nechal, Richterová jednoznačně neodpověděla. Řekla ale, že jí shození klouzavého mandátu ze stolu Senátem zklamalo a že o jeho prosazení budou Piráti usilovat i nadále.

Tagy: