Problém se satelity Elona Muska. Blokují výhled do vesmíru, tvrdí vědecký výzkum

Nová generace satelitů společnosti Starlink blokuje výhled do vesmíru, což může znamenat problém pro astronomii. Ve svém výzkumu na to upozornili nizozemští vědci. Záření, které vydává technologie Elona Muska, je podle nich velmi silné a problém se stále zhoršuje.

Satelity Elona Muska poskytují širokopásmový internet po celém světě, včetně válkou zasažených oblastí jako jsou Ukrajina a Jemen. Vědci z Nizozemska ale ve svém výzkumu publikovaném v časopise Astronomy and Astrophysics varují, že rádiové vlny z rostoucí sítě Starlink narušují radioteleskopy více než u dřívější verze satelitů. Institut pro radioastronomii ASTRON tvrdí, že tisíce satelitů mohou „oslepovat“ radioteleskopy, což by mohlo bránit pokroku ve výzkumu vesmíru. Informoval o tom web BBC, který žádal o vyjádření společnost SpaceX. Ta ale neodpověděla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jmění Elona Muska prudce roste. Brzy se stane prvním dolarovým bilionářem

Starlink může poskytovat čtyřikrát rychlejší internet oproti průměru. Podle astronomů to však má svou cenu. „Pokaždé, když je spuštěno více takových zařízeních s takovou úrovní emisí, vidíme stále méně oblohy,“ řekla ředitelka ASTRON Jessica Dempseyová. „Snažíme se sledovat černé díry. Díváme se také na některé z nejstarších galaxií, vzdálených miliony a miliony světelných let, a také na exoplanety,“ dodala.

Rušení z družic druhé generace, neboli V2, je prý 32krát silnější než u té předchozí. Podle Dempseyové překračuje množství vydávaného záření předpisy, které stanovil příslušný orgán.

Podle odhadů je v současné době na oběžné dráze ve výšce přibližně 550 kilometrů nad Zemí 6 402 satelitů Starlink, což z něj činí zdaleka největšího poskytovatele. Satelity jsou navíc poměrně velké – mají třímetrové ploché panely a osmimetrovou solární soustavu pro napájení. Hlavní konkurent společnosti SpaceX, OneWeb, jich má méně než tisíc. Vlastní síť vyvíjí i společnost Amazon, která jich v příštích několika letech chce vypustit nejméně 3 000. Do roku 2030 by tak měl počet satelitů na oběžné dráze přesáhnout sto tisíc.

Vědci zjistili nežádoucí elektromagnetické záření téměř u všech pozorovaných družic V2 Starlink. „Vzhledem k tomu, že společnost SpaceX vypouští každý týden asi 40 družic druhé generace, tento problém se stále zhoršuje,“ podotkl vedoucí autor studie Cees Bassa.

„Když jsme viděli bouřlivé signály z nové generace satelitů V2 Mini společnosti SpaceX, bylo to trochu šokující,“ řekla Dempseyová. „Ohrožuje to celou astronomii na všech vlnových délkách. Pokud to bude pokračovat, aniž by se podařilo tyto satelity ztišit, pak se to stane existenční hrozbou pro astronomii,“ dodala.

Vědci proto upozorňují, že je třeba provoz satelitů více regulovat, aby se zabránilo ohrožení vědecké práce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Historický moment. První amatérský astronaut vystoupil do volného vesmíru, sledujte záběry

Tagy:
astronomie vesmír Elon Musk SpaceX Ukrajina výzkum Jemen věda a technika umělá družice vědecký výzkum výpočetní a informační technologie Astron satelitní technologie