Kolosální Airbus poprvé přistál na Antarktidě. V zemi věčného sněhu přitom není letiště

Poprvé v dějinách přistál kolos Airbus A340 na Antarktidě. Charterový let do země věčného sněhu vypravila letecká společnost Hi Fly, která si pronajímá letadla a piloty, a může si tak dovolit dopravovat pasažéry do exotických destinací.

Letoun francouzského výrobce Airbus se vznesl v úterý z Kapského Města v Jihoafrické republice. Na Antarktidě přistál po pěti hodinách. Obří letoun s rozpětím křídel kolem 60 metrů se ale na světadílu příliš neohřál, po třech hodinách už piloti znovu žhavili motor a nastavili kurz zpět na Kapské Město.

Přistát na Antarktidě není nic snadného, na kontinentu totiž není žádné udržované letiště. Piloti proto k přistání využívají zhruba 50 ranvejí v různém stadiu údržby, které jsou roztroušené po celém světadílu. Jednu z nich spravuje i společnost White Desert, která se na uskutečnění zmíněného letu taktéž podílela.

Tři kilometry dlouhá ranvej, na kterou Airbus dosedl, spadá, co se týče obtížnosti přistání, do kategorie C, tudíž na ni mohou s letadlem dosednout pouze speciálně vyškolení piloti. Podobně obtížně se přistává pilotům například na Madeiře, Svaté Heleně či na letišti v London City.

Hlavním nepřítelem pilotů mířících na Antarktidu je světlo, které se odráží od sněhu, a může tak člověka za kniplem oslnit. Pro piloty je rovněž obtížné rozeznat, kde končí ranvej a kde už začínají nekonečné plochy hrubého sněhu.

Vůbec poprvé přistál na Antarktidě australský cestovatel George Hubert Wilkins. K historickému letu v roce 1928 využil hornoplošník Lockheed Vega.

Tagy: